The New Black Project
  • ESG
    • Action Community
    • CSR
    • Environment
    • Governance
    • Social
  • Business Growth
    • Business News
    • Global Markets
  • Personal Growth & BioHacking
    • Άσκηση
    • Διατροφή
    • Εκπαίδευση
    • Πολιτισμός
    • Προσωπική Ανάπτυξη
    • Τουρισμός
  • Black Spotlight
    • BlackOpinion
    • Interviews
  • Technology
    • Artificial Intelligence (AI)
    • Fintech

About Us

Reading: Υπερτροφές: Το γνωστό-άγνωστο ιπποφαές
Share
Font ResizerAa
The New Black ProjectThe New Black Project
Search
  • The New Black Guide
  • ▶ Κατηγορίες ◀
    • ESG
    • Business Growth
    • Personal Growth & BioHacking
    • Black Spotlight
    • Technology
  • ▶ Bookmarks ◀
    • My Bookmarks
Have an existing account? Sign In
Follow US
© The New Black Project. IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.
Αρχική » Blog » Υπερτροφές: Το γνωστό-άγνωστο ιπποφαές
Διατροφή

Υπερτροφές: Το γνωστό-άγνωστο ιπποφαές

Last updated: 16 Σεπτεμβρίου, 2025 13:22
Share
5 Min Read

Κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη που προσφέρει το ιπποφαές στην υγεία μας είναι η ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, να αποτρέπει ορισμένα είδη καρκίνου, να ηρεμεί τα γαστρεντερικά προβλήματα, να αναπλάθει το δέρμα, να μειώνει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει την όραση, να μειώνει τη διαδικασία της γήρανσης και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ελαιαγνοειδών. Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «ίππος» (άλογο) και «φαές», ουδέτερο του-«φαής-φάος» (φως, λάμψη).

Οι καρποί του ιπποφαούς είναι εδώδιμοι και θρεπτικοί, αν και πολύ όξινοι (στυπτικοί) και ελαιώδεις, δυσάρεστοι αν φαγωθούν ωμοί, εκτός κι αν υπερ-ωριμάσουν (παγώσουν ώστε να μειωθεί η στυπτικότητα) και/ή αν αναμειχθούν με γλυκύτερο χυμό από μήλο, σταφύλι κ.α.

Όταν οι καρποί πολτοποιηθούν, ο χυμός που προκύπτει διαχωρίζεται σε τρία στρώματα: πάνω-πάνω ένα λεπτό πορτοκαλί καϊμάκι, στη μέση ένα στρώμα που περιέχει τα χαρακτηριστικά για το ιπποφαές υψηλής συγκέντρωσης κεκορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και το κατώτερο στρώμα που είναι ίζημα και χυμός. Τα δύο ανώτερα στρώματα περιέχουν λίπη που χρησιμοποιούνται για καλλυντικούς σκοπούς όπως κρέμες και αλοιφές, ενώ το κατώτερο στρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδώδιμο προϊόν, όπως το σιρόπι.

Οι θρεπτικές ουσίες και τα φυτοχημικά συστατικά των καρπών του ιπποφαούς έχουν θετική επίδραση έναντι των φλεγμονών, του καρκίνου ή άλλων ασθενειών, αν και ακόμα δεν έχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες. Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (114-1.550 mg ανά 100 gr, με μέση περιεκτικότητα περίπου δεκαπέντε φορές περισσότερη από το πορτοκάλι, κάτι που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές -από τα φυτά- σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα.

Το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7. Το παλμιτελαϊκό οξύ (ω-7) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, να αυξήσει την HDL-χοληστερόλη και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στα φύλλα του φυτού έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι περιέχονται μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, β-καροτίνη, φλαβονοειδή, λυκοπένιο, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, που γενικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη. Ακόμη, το λυκοπένιο αν προστεθεί στην καθημερινή διατροφή, έχει αποδεδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του εντέρου. Επίσης τα φύλλα του ιπποφαούς έχουν κάτι ακόμα που δεν περιέχεται στον καρπό και αυτό είναι πρωτεΐνη σε ποσοστό 24%.

Τέλος, τα αποξηραμένα φύλλα του ιπποφαoύς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες. Αναλυτικά τα 100 gr αποξηραμένων φύλλων ιπποφαούς περιέχουν: Λιπαρά, κορεσμένα 2,9 g/100 g, μονοακόρεστα 0,8 gr/100 gr, πολυακόρεστα 6,1 gr/100 gr, υδατάνθρακες 26 gr/100 gr, εδώδιμες ίνες 34 gr/ 100 gr και πρωτεΐνες 16 gr/100 gr.

Ο καρπός του ιπποφαούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, μαρμελάδες, λοσιόν και λικέρ. Ο χυμός ή ο πολτός έχει άλλες δυνατότητες εφαρμογής στα τρόφιμα και στα ποτά (στη Φινλανδία χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συστατικό στις παιδικές τροφές). Τα φρουτοποτά ήταν ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα με ιπποφαές που παράχθηκαν στην Κίνα. Χυμός που βασίζεται κυρίως στο ιπποφαές είναι πολύ δημοφιλής στη Γερμανία και στις σκανδιναβικές χώρες. Προσφέρει ένα θρεπτικό ποτό, πλούσιο σε βιταμίνη C και σε καροτενοειδή.

Τα έλαια από τους σπόρους και τον πολτό έχουν θρεπτικές ιδιότητες που διαφέρουν ανάλογα με τη διαδικασία επεξεργασίας. Τα έλαια του ιπποφαούς χρησιμοποιούνται ως πηγή συστατικών σε διάφορα καλλυντικά και σε συμπληρώματα διατροφής.

You Might Also Like

Ψυχολογικοί λόγοι που δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι και γιατί πρέπει να το μειώσουμε

Οι μητέρες διαλέγουν την ποιότητα έναντι της τιμής

Οι είκοσι χώρες με τους περισσότερους χορτοφάγους παγκοσμίως

Το Vegan Life Festival Athens 2025

TAGGED:διατροφήιπποφαέςοφέληυγείαυπερτροφές
Share This Article
Facebook X Email Print

Trending Stories

EventsTop-NewsΥγεία

Δωρεάν έλεγχοι μνήμης για άνοια στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου

23 Σεπτεμβρίου, 2025
Business NewsESG

Πρωτοπόρες εταιρείες που διαμορφώνουν ένα βιώσιμο μέλλον

27 Μαρτίου, 2025
Events

Το καθιερωμένο φεστιβάλ κρητικών προϊόντων στο Πασαλιμάνι

24 Μαρτίου, 2025
Governance

Η πράσινη ανάπτυξη όπως ορίζεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

17 Ιανουαρίου, 2025
Προσωπική Ανάπτυξη

Γέννηση και απώλεια: Σκέψεις για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και το αποτύπωμα που αφήνουμε στη ζωή

26 Σεπτεμβρίου, 2025
Environment

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο

25 Ιανουαρίου, 2025

Follow US on Social Media

Facebook Tiktok Instagram
The New Black Project

More from The New Black Project

  • contact@thenewblack.gr
  • Privacy Policy

© The New Black Project. Web Design by IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.

adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?