The New Black Project
  • ESG
    • Action Community
    • CSR
    • Environment
    • Governance
    • Social
  • Business Growth
    • Business News
    • Global Market
  • Personal Growth & BioHacking
    • Προσωπική Ανάπτυξη
    • Διατροφή
    • Υγεία
    • Άσκηση
    • Εκπαίδευση
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
  • Black Spotlight
    • BlackOpinion
    • Interviews
  • Technology
    • Artificial Intelligence (AI)
  • Events

About Us

Reading: Απειλή η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Share
Font ResizerAa
The New Black ProjectThe New Black Project
Search
  • The New Black Guide
  • Events
  • ▶ Κατηγορίες ◀
    • ESG
    • Business Growth
    • Personal Growth & BioHacking
    • Black Spotlight
    • Technology
  • ▶ Bookmarks ◀
    • My Bookmarks
Have an existing account? Sign In
Follow US
© The New Black Project. IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.
Αρχική » Blog » Απειλή η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
SocialTop-NewsΔιατροφή

Απειλή η παγκόσμια αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Published 21/11/2025
Share
4 Min Read

Μια νέα σειρά τριών άρθρων που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» εντοπίζει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) εκτοπίζουν τα φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και γεύματα, υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.

Τα UPFs είναι εμπορικά προϊόντα κατασκευασμένα από φθηνά βιομηχανικά συστατικά όπως υδρογονωμένα έλαια, καθώς και πρόσθετα τροφίμων όπως χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά, γαλακτωματοποιητές.

Το πρώτο άρθρο του «Lancet» εξετάζει τα επιστημονικά στοιχεία για τα UPFs και την υγεία και παρουσιάζει δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα UPFs εκτοπίζουν καθιερωμένα διατροφικά πρότυπα, υποβαθμίζουν την ποιότητα της διατροφής και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή.

Σύμφωνα με στοιχεία από εθνικές έρευνες, η εκτιμώμενη συμβολή των UPFs στις συνολικές αγορές τροφίμων των νοικοκυριών ή στην ημερήσια πρόσληψη έχει τριπλασιαστεί στην Ισπανία (από 11% σε 32%) και στην Κίνα (από 4% σε 10%) τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και έχει αυξηθεί (από 10% σε 23%) στο Μεξικό και τη Βραζιλία τις προηγούμενες τέσσερις δεκαετίες. Στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε ελαφρώς τα τελευταία είκοσι χρόνια, διατηρώντας επίπεδα άνω του 50%.

Επισημαίνεται ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε UPFs συνδέεται με υπερκατανάλωση τροφής, κακή διατροφική ποιότητα (υπερβολική ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά, πολύ λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες) και μεγαλύτερη έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και πρόσθετα. Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση 104 μακροχρόνιων μελετών εντόπισε ότι οι 92 από αυτές ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο για μία ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες, με μετα-αναλύσεις να δείχνουν σημαντικές συσχετίσεις για δώδεκα παθήσεις, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατάθλιψη και η πρόωρη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν πάντως ότι η έλλειψη μακροχρόνιων κλινικών και κοινοτικών δοκιμών αποτελούν σημαντική ανάγκη για μελλοντική έρευνα, όπως και ο εντοπισμός υποομάδων τροφίμων με διαφορετική θρεπτική αξία.

Το δεύτερο άρθρο περιγράφει την ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων πολιτικών που θα συμπληρώσουν την υπάρχουσα νομοθεσία για τη ρύθμιση και μείωση της παραγωγής, της προώθησης και της κατανάλωσης των UPFs, ώστε οι μεγάλες εταιρείες να λογοδοτούν για τον ρόλο τους στην προώθηση ανθυγιεινής διατροφής. Μεταξύ άλλων προτείνουν αυστηρότερους περιορισμούς marketing, ειδικά για διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά, απαγόρευση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε δημόσιους φορείς όπως σχολεία και νοσοκομεία, και θέσπιση ορίων στην πώλησή τους και στον χώρο που καταλαμβάνουν στα ράφια των super markets. Ως επιτυχημένο παράδειγμα αναδεικνύουν το εθνικό πρόγραμμα σχολικής σίτισης της Βραζιλίας, που έχει εξαλείψει τα περισσότερα UPF και θα απαιτεί το 90% των τροφίμων να είναι φρέσκα ή ελάχιστα επεξεργασμένα έως το 2026.

Το τρίτο άρθρο σημειώνει ότι πολυεθνικές εταιρείες -και όχι οι ατομικές επιλογές- καθοδηγούν την άνοδο των UPFs, και ότι μια παγκόσμια υγειονομική απάντηση απέναντι σε αυτή την πρόκληση είναι επείγουσα και εφικτή. Με παγκόσμιες ετήσιες πωλήσεις 1,9 τρισ. δολαρίων, τα UPFs αποτελούν τον πιο κερδοφόρο τομέα τροφίμων. Οι συγγραφείς υπογραμμίζουν ότι εταιρείες UPFs χρησιμοποιούν φθηνά συστατικά και βιομηχανικές μεθόδους για τη μείωση του κόστους, σε συνδυασμό με επιθετικό marketing, ελκυστικό σχεδιασμό για να ενισχύσουν την κατανάλωση και πολιτικές πιέσεις.

Εδώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις.

You Might Also Like

20 Νοεμβρίου: Ημέρα για την εκβιομηχάνιση της Αφρικής

Η πανδημία επιτάχυνε τη γήρανση του εγκεφάλου κατά πεντέμισι μήνες

Η έκθεση για τον παγκόσμιο προϋπολογισμό άνθρακα

Δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού για ΜμΕ

Το τραύμα που διπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες

TAGGED:Lancetάρθραδιατροφήέρευναπολιτικήυγείαυπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Share This Article
Facebook X Email Print

Trending Stories

Top-NewsΔιατροφή

10 φθηνές και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης

27/11/2025
Άσκηση

Ξέχνα τα 10.000 βήματα – Τι λέει νέα έρευνα

20/10/2025
ESGTop News

Αστικές λύσεις για τον Παγκόσμιο Νότο: Πώς θα γίνουν οι πόλεις βιώσιμες και ανθεκτικές

27/11/2025
Business GrowthSocialTop-News

Κοινωνική και οικονομική πρόοδος μέσα από δίκαιες συνθήκες εργασίας

14/10/2025
ESG

Η Λίμνη του Μόρνου στέλνει μήνυμα κινδύνου για την υδροδότηση της Αττικής

16/09/2025
ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)SocialTop-News

Αποχωρεί η αρχιτέκτονας της ασφάλειας του ChatGPT: Τι σημαίνει για το μέλλον της ΤΝ;

27/11/2025

Follow US on Social Media

Facebook Tiktok Instagram
The New Black Project

More from The New Black Project

  • contact@thenewblack.gr
  • Privacy Policy

© The New Black Project. Web Design by IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.

adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?