Σύμφωνα με στοιχεία της ΕλΣτατ, σε συνδυασμό με στοιχεία άλλων φορέων (Ι.Ε.Λ.Κ.Α. κ.α.), παραθέτουμε το κλείσιμο του 2024 όσον αφορά στο κρέας:
- Μέση μηνιαία κατανάλωση: 9,4 kg κρέατος ανά άτομο (αύξηση 0,4 % σε σχέση με το 2023). Παρά την αύξηση της ποσότητας, η συνολική λιανική κατανάλωση κρέατος έπεσε κάτω από τους 500.000 τόνους το 2023, για πρώτη φορά μετά το 2000
- Μέση δαπάνη για κρέας: 76,11 € τον μήνα (αύξηση 3 %)
- Το 10 % καταναλώνει πλέον κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Στον αντίποδα η Κρήτη, καθώς ένας στους τρεις τρώει κρέας περισσότερες από τρείς φορές την εβδομάδα!
- Καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση χοιρινού (16 %), βόειου (15 %) και πουλερικών (1,5%)
- Το 10 % αποφεύγει συστηματικά το κρέας, 10 % καταναλώνει κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 40% επιλέγει συχνά κύριο πιάτο με κρέας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση στην κατανάλωση συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική πίεση, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις ποσότητες ή στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές
Τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Η κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2019, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των τελευταίων ετών
- Η μέση πρόσληψη κρέατος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το 2024 ήταν 66 κιλά ανά άτομο (αύξηση δύο κιλών από το 2023)
- Το περισσότερο κρέας καταναλώνεται σε (88 κιλά κατά κεφαλή), Ιρλανδία (87 κιλά), Πορτογαλία και Ισπανία (85 κιλά)
- Η Γερμανία καταναλώνει 53 κιλά ανά άτομο, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη κατανάλωση κρέατος.
