Οι πατάτες συχνά αδικούνται στην καθημερινή διατροφή, ωστόσο όταν μαγειρεύονται σωστά αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι λευκές πατάτες περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και κάλιο σε σχέση με τις γλυκοπατάτες, ενώ οι τελευταίες υπερτερούν σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, καθώς και σε βήτα-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, οφθαλμικές παθήσεις και φλεγμονές.
Θρεπτική αξία και θερμίδες
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων λευκών πατατών περιέχει περίπου 92 θερμίδες, 2,1 γραμμάρια πρωτεΐνης, 21 γραμμάρια υδατανθράκων και 544 mg καλίου. Αντίστοιχα, η ίδια ποσότητα γλυκοπατάτας έχει 90 θερμίδες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20,7 γραμμάρια υδατανθράκων και 475 mg καλίου, αλλά περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνη C.
Παρά το γεγονός ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν περισσότερη φυσική ζάχαρη, η επίδρασή τους στον οργανισμό είναι συγκρίσιμη με αυτή των λευκών πατατών, καθώς η συνολική ποσότητα υδατανθράκων είναι σχεδόν ίδια.
Πατάτες και διαβήτης
Οι πατάτες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή για άτομα με διαβήτη, αρκεί να τηρούνται οι σωστές μερίδες. Μια μερίδα σε μέγεθος γροθιάς είναι ιδανική για να αποφευχθεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Μεγαλύτερες πατάτες μπορούν να χωριστούν για να ελεγχθεί η ποσότητα υδατανθράκων.
Πατάτες και απώλεια βάρους
Τόσο οι λευκές όσο και οι γλυκοπατάτες μπορούν να ενταχθούν σε δίαιτα αδυνατίσματος, αρκεί να μαγειρεύονται χωρίς υπερβολικό αλάτι, ζάχαρη ή λίπη. Οι ψητές, βραστές ή οι πατάτες φούρνου αποτελούν τις καλύτερες μεθόδους για την κατανάλωσή τους. Αντίθετα, τα τηγανητά ή έτοιμα προϊόντα πατάτας με πρόσθετα λίπη και αλάτι μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψη θερμίδων και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.
Συνδυάζοντας τις πατάτες με άπαχη πρωτεΐνη ή υγιεινά λίπη, όπως ελαιόλαδο ή γιαούρτι, μπορούμε να μειώσουμε τις αιχμές σακχάρου στο αίμα και να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ψητή γλυκοπατάτα με λαχανικά και ψάρι, πατάτες φούρνου αντί για τηγανιτές, ή πουρέ γλυκοπατάτας σε γιαούρτι με φυστικοβούτυρο.
Συμπέρασμα
Λευκές πατάτες και γλυκοπατάτες μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης και θρεπτικής διατροφής. Οι λευκές πατάτες υπερτερούν σε θερμίδες, πρωτεΐνη και κάλιο, ενώ οι γλυκοπατάτες προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Η σωστή μερίδα είναι περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς και η προτίμηση σε ψητές ή βραστές παρασκευές εξασφαλίζει υγιεινή και χορταστική επιλογή.
