Νέα μελέτη δείχνει ότι οι κακές συνήθειες στο φαγητό, όπως το να παραλείπουμε το πρωινό ή να τρώμε αργά το βράδυ, μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την καρδιά μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ακολουθούν αυτό το μοτίβο τείνουν να έχουν αύξηση της LDL, της «κακής» χοληστερίνης, ενώ η HDL, η «καλή» χοληστερίνη, μειώνεται.
Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 30.000 ενήλικες στην Κίνα για τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας συνήθειες και επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. Όπως φάνηκε, οι μεγαλύτερες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν σε γυναίκες, σε άτομα με υπερβολικό βάρος και σε όσους ασκούνται λιγότερο.
Το φαινόμενο εξηγείται εν μέρει από την έννοια της χρονοθρεπτικής διατροφής (chrononutrition), που δείχνει πώς η ώρα των γευμάτων επηρεάζει τον οργανισμό. Ο οργανισμός μας είναι πιο δεκτικός στην ινσουλίνη το πρωί, γι’ αυτό το πρωινό είναι σημαντικό. Αντίθετα, η καθυστέρηση του δείπνου ή η νυχτερινή κατανάλωση μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδικό ρυθμό και να επηρεάσει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τη δυσκολία στη ρύθμιση της γλυκόζης και, τελικά, τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια μεμονωμένη παράλειψη πρωινού ή ένα αργοπορημένο δείπνο δεν είναι τραγικό, αλλά η συστηματική συνήθεια μπορεί να έχει συνέπειες μακροπρόθεσμα. Η συμβουλή είναι απλή: ξεκινάμε νωρίς τη μέρα με ένα καλό πρωινό, τρώμε τα κύρια γεύματα νωρίς και προσπαθούμε να διατηρούμε σταθερό πρόγραμμα γευμάτων από Δευτέρα έως Κυριακή.
Με λίγη προσοχή στις ώρες των γευμάτων, η καρδιά και ο μεταβολισμός μας θα μας ευγνωμονούν.
