The New Black Project
  • ESG
    • Action Community
    • CSR
    • Environment
    • Governance
    • Social
  • Business Growth
    • Business News
    • Global Market
  • Personal Growth & BioHacking
    • Άσκηση
    • Διατροφή
    • Εκπαίδευση
    • Πολιτισμός
    • Προσωπική Ανάπτυξη
    • Τουρισμός
  • Black Spotlight
    • BlackOpinion
    • Interviews
  • Technology
    • Artificial Intelligence (AI)
  • Events

About Us

Reading: Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα για να μειώσουν κόστος και φύρα
Share
Font ResizerAa
The New Black ProjectThe New Black Project
Search
  • The New Black Guide
  • Events
  • ▶ Κατηγορίες ◀
    • ESG
    • Business Growth
    • Personal Growth & BioHacking
    • Black Spotlight
    • Technology
  • ▶ Bookmarks ◀
    • My Bookmarks
Have an existing account? Sign In
Follow US
© The New Black Project. IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.
Αρχική » Blog » Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα για να μειώσουν κόστος και φύρα
SocialTop-NewsΔιατροφή

Οι Ευρωπαίοι στρέφονται στα κατεψυγμένα τρόφιμα για να μειώσουν κόστος και φύρα

Published 14/10/2025
Share
4 Min Read

Εκτός από την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων. Η βιωσιμότητα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν, αλλά επηρεάζει αυτό το τι αγοράζουν στο διάδρομο των κατεψυγμένων τροφίμων;

Μια νέα έρευνα από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων δείχνει ότι ναι. Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι καταναλωτές (47%) επιλέγουν κατεψυγμένα προϊόντα για να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, σύμφωνα με τη «Nomad Foods», ιδιοκτήτρια των «Birds Eye», «Findus» και άλλων οικιακών εμπορικών σημάτων.

Σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων παράγονται ετησίως στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών. Έτσι, σύμφωνα με τα λόγια ενός από τα μεγαλύτερα super markets του Ηνωμένου Βασιλείου, κάθε τι μικρό βοηθάει. Αλλά τι διαφορά κάνει ακριβώς η αγορά κατεψυγμένων τροφίμων και ποιες χώρες την αγκαλιάζουν;

Είναι προφανές, πραγματικά ότι η κατάψυξη των τροφίμων τα διατηρεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερα πρέπει να πεταχτούν και να αγοραστούν. Όταν τα τρόφιμα πηγαίνουν στα σκουπίδια, δεν είναι μόνο τα ίδια τα τρόφιμα που χάνονται, αλλά και οι πόροι που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και στη μεταφορά, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, του νερού, της γης, της εργασίας, των λιπασμάτων και της συσκευασίας.

Και καθώς τα τρόφιμα διασπώνται στις χωματερές παράγεται μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. “Το 2021 και το 2022 μαζί, τα απορρίμματα τροφίμων ευθύνονταν για περίπου δεκαοκτώ εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο” λέει ο Ben Ashmore, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων στο «FareShare», μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται σε όλη τη βιομηχανία τροφίμων για να βοηθήσει στον εντοπισμό και στην αναδιανομή των πλεοναζόντων τροφίμων. “Αναδιανέμοντας τα πλεονάζοντα τρόφιμα στους ανθρώπους και κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά μέσω της κατάψυξης, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και των σχετικών εκπομπών, βοηθώντας παράλληλα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη“, προσθέτει.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι στρέφονται περισσότερο στους καταψύκτες, αλλά η εναρκτήρια έκθεση «Frozen in focus» της «Nomad Foods» δείχνει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί εξέχοντα παράγοντα. “Ο καταψύκτης δεν είναι πλέον απλώς ένα μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος ενός πιο αποτελεσματικού, βιώσιμου και θρεπτικού τρόπου ζωής” υποστηρίζει ο Stéfan Descheemaeker, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοπόρο στο μέτωπο της σπατάλης τροφίμων, σύμφωνα με τη νέα μελέτη πολλαπλών αγορών σε 7.500 ενήλικες. Σχεδόν το 60% των Βρετανών προτιμούν να αγοράζουν κατεψυγμένα τρόφιμα, καθώς έτσι μειώνεται η σπατάλη τροφίμων. Το ποσοστό αυτό ακολουθείται από το 50% στην Ιταλία, το 49% στη Γαλλία, το 43% στη Σουηδία και το 44% στη Γερμανία. Ένα μικρότερο αλλά ακόμη σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών αναγνωρίζει τη δυνατότητα των κατεψυγμένων τροφίμων να συμβάλουν σε πιο βιώσιμες αλυσίδες τροφίμων. Το 15% στη Σουηδία, το 7% στην Ιταλία, το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 8% στη Γερμανία και το 7% στη Γαλλία συμφωνούν με αυτή τη δήλωση.

“Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ της σπατάλης τροφίμων και της βιωσιμότητας” λέει ο David Pettet, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της «Nomad Foods», προσθέτοντας: “Η κατάψυξη των τροφίμων δεν αφορά μόνο την ευκολία. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της φρεσκάδας, τη μεγιστοποίηση των πόρων και την οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων“.

πηγή: EuroNews

You Might Also Like

Ανοιχτή επιστολή: Τι θα θέλατε να δείτε επισκεπτόμενοι ένα ελληνικό νησί;

ΓΕΜη: Ρεκόρ εγγραφών νέων επιχειρήσεων

Η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία του Πεκίνου

Άνοδος του Τουρισμού στην Ευρώπη το 2024 – Η Ελλάδα στην έκτη θέση

Εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών: λύση ή άλλοθι για την αδιαφορία;

TAGGED:Nomad foodsβιωσιμότηταΕΕέρευνακατεψυγμένα τρόφιμαμείωση σπατάλης
Share This Article
Facebook X Email Print

Trending Stories

ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)Business News

Μη σε αντικαταστήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη – Προστάτεψε την αναντικατάστατη σκέψη σου

10/11/2025
Διατροφή

Ψυχολογικοί λόγοι που δεν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής

09/09/2025
TECHNOLOGYTop-News

2026: Οι τεχνολογικές καινοτομίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας για πάντα

24/10/2025
ESGTop-News

24 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα πληροφόρησης για την ανάπτυξη

24/10/2025
ESGTop News

COP30: Μεταξύ ελπίδας και υπέρβασης – το στοίχημα του 1,5°C

12/11/2025
Top-NewsΤουρισμός

EuroStat: Νέα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων

30/10/2025

Follow US on Social Media

Facebook Tiktok Instagram
The New Black Project

More from The New Black Project

  • contact@thenewblack.gr
  • Privacy Policy

© The New Black Project. Web Design by IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.

adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?