Τα μπαχαρικά αποτελούν μικρούς θησαυρούς υγείας και είναι ευρέως γνωστά για τις ευεργετικές τους ουσίες, προσφέροντας παράλληλα πλούσια γεύση, άρωμα και χρώμα στα φαγητά. Η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να προστατεύσει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Οφέλη των μπαχαρικών στη διατροφή
- Αντιοξειδωτική δράση: Πολλά μπαχαρικά είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών
- Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Συμβάλλουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα
- Ενίσχυση του μεταβολισμού: Ορισμένα μπαχαρικά μπορούν να βελτιώσουν την πέψη και να ενισχύσουν την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες
- Προστασία από ασθένειες: Η τακτική κατανάλωση μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου ΙΙ, αρθρίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου
- Μείωση αλατιού: Η χρήση μπαχαρικών μπορεί να μειώσει την ανάγκη για αλάτι, κάτι που είναι ευεργετικό για την αρτηριακή πίεση.
Συμβουλές για τη χρήση στη διατροφή
- Προσθέστε τα παντού. Ενσωματώστε τα μπαχαρικά σε σούπες, σαλάτες, μαρινάδες, σάλτσες, smoothies, ακόμα και σε γλυκά
- Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από διαφορετικά μπαχαρικά για να επωφεληθείτε από ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών
- Για να διατηρήσετε το άρωμα και τις ιδιότητές τους, αποθηκεύστε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το φως.
Κοινά μπαχαρικά και οφέλη
- Κουρκουμάς: Έχει γίνει “καυτό θέμα” στον τομέα της υγιεινής διατροφής λόγω των ισχυρών αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων (περιέχει κουρκουμίνη)
- Τζίντζερ: Βοηθά γενικότερα στην προστασία του οργανισμού
- Κανέλα: Μια προστάτιδα της υγείας, γνωστή για τη συμβολή της στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
- Πιπέρι καγιέν: Μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να βελτιώσει την πέψη
- Ρίγανη: Ρίγανη και μεσογειακή διατροφή πάνε μαζί. Αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά είτε στο κυρίως γεύμα είτε στις σαλάτες. Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές, συμβάλλοντας στην προστασία βλαβών στα κύτταρα που μπορεί να προκληθούν από τις ελεύθερες ρίζες. Μπορεί να ωφελήσει σε γαστρεντερολογικές διαταραχές όπως το φούσκωμα, η καούρα κ.α.
- Μοσχοκάρυδο: Δεν έχει θέση στη διατροφή μας μόνο για την γεύση που χαρίζει. Έχει τη δυνατότητα να δρα ενάντια στην υπερλιπιδαιμία (αυξημένα ποσοστά χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων), στην υπεργλυκαιμία (αυξημένο σάκχαρο αίματος) και σε πιθανούς τραυματισμούς στον καρδιακό ιστό και σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης μπορεί να δράσει και ως προστατευτικό του ήπατος
- Πάπρικα: Τη βρίσκουμε ως γλυκιά, καπνιστή, πικάντικη και σε διάφορες ποικιλίες και χρώματα. Καθώς είναι αυξημένη σε βιταμίνη Ε, σε βήτα-καροτίνη, σε ζεαξανθίνη και σε λουτεΐνη, ενισχύει την υγεία των ματιών. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από βλάβες που μπορεί να προκληθούν στα μάτια. Η καυτερή πάπρικα περιέχει καψαϊκίνη που μειώνει τη δημιουργία φλεγμονών και προστατεύει από αυτοάνοσα νοσήματα. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος λόγω της καψανθίνης που περιέχει, μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (της “κακής” χοληστερίνης) που συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις
- Δυόσμος: Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Περιέχει βιταμίνες όπως C, B6, A και β-καροτίνη, καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες
- Πιπέρι: Μία κουταλιά της σούπας (έξι γραμμάρια) μαύρο πιπέρι περιέχει μέτριες ποσότητες βιταμίνης Κ (13% της ημερήσιας αξίας), σιδήρου (10% ) και μαγγανίου (18%), με ίχνη άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
