Ξεκινώντας την ημέρα με τρία ή τέσσερα αυγά δεν είναι υπερβολή – στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου. Μην αφήσεις την παλιά επικρατούσα άποψη για τη χοληστερίνη να σε σταματήσει: τα αυγά δεν προκαλούν προβλήματα χοληστερίνης για τους περισσότερους ανθρώπους, και οι σύγχρονες έρευνες το επιβεβαιώνουν.
Τα αυγά ξεχωρίζουν για την υψηλή βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, που απορροφάται στο μέγιστο από το σώμα μας. Σε αντίθεση με το κρέας, που παρέχει πρωτεΐνη κυρίως για μυϊκή ανάπτυξη και περιορισμένη ενέργεια, το ολόκληρο αυγό προσφέρει περίπου 65% της θρεπτικής του αξίας ως καύσιμο για το σώμα. Επιπλέον, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, χολίνη για την υγεία του ήπατος και των νεύρων, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια και τον εγκέφαλο.
Μην ξεχνάμε ούτε τα λιπίδια και τις βιταμίνες που περιέχει το αυγό, από την K2 για γερά οστά μέχρι τη βιταμίνη D, αλλά και τα συστατικά που περιέχει για το ανοσοποιητικό και το δέρμα. Η επιλογή όμως μετράει: προτίμησε αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά, και συνδύασέ τα με φρέσκα λαχανικά, ντομάτα ή αβοκάντο για μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Ένα αυγό σωστά μαγειρεμένο – με μαλακό κρόκο ή ελαφριά ομελέτα – είναι μια μικρή θρεπτική βόμβα που μπορεί να δώσει ενέργεια, προστασία και υγεία σε κάθε γεύμα.
