Το σπλαχνικό λίπος, το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα, αποτελεί τον πλέον επικίνδυνο τύπο λίπους για την υγεία. Επιβαρύνει τον μεταβολισμό, αυξάνει τη φλεγμονή και σχετίζεται με μειωμένη γνωστική λειτουργία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συμβάλλουν στη μείωσή του με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Μεταξύ αυτών, τα μύρτιλα (blueberries) ξεχωρίζουν για τα αντιοξειδωτικά τους, που ενεργοποιούν γονίδια καύσης λίπους και μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου. Το ελληνικό γιαούρτι, ιδανικά άπαχο και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, προσφέρει πρωτεΐνη για διατήρηση μυϊκής μάζας και προβιοτικά για υγιή πεπτική λειτουργία.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και πολυφαινόλες, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει την οξείδωση λίπους. Τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός και σαρδέλες, προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά που μειώνουν το σπλαχνικό λίπος και βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Τα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο) παρέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τη φλεγμονή και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Το αβοκάντο προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά και διαλυτές ίνες, ρυθμίζοντας την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου. Το πράσινο τσάι, επίσης, επιταχύνει την καύση λίπους και στοχεύει ειδικά στο σπλαχνικό λίπος.
Συνδυάζοντας αυτές τις τροφές, φυσικά σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο διατροφής, η μείωση του σπλαχνικού λίπους γίνεται πιο γρήγορη, ενώ ενισχύεται η συνολική μεταβολική υγεία και η διατήρηση μυϊκής μάζας. Η υιοθέτηση αυτών των διατροφικών στρατηγικών οδηγεί σε αισθητή μείωση της περιφέρειας μέσης, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την ενέργεια και συμβάλλει στη συνολική ευεξία.
