The New Black Project
  • ESG
    • Action Community
    • CSR
    • Environment
    • Governance
    • Social
  • Business Growth
    • Business News
    • Global Market
  • Personal Growth & BioHacking
    • Προσωπική Ανάπτυξη
    • Διατροφή
    • Υγεία
    • Άσκηση
    • Εκπαίδευση
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
  • Black Spotlight
    • BlackOpinion
    • Interviews
  • Technology
    • Artificial Intelligence (AI)
  • Events

About Us

Reading: Η απαξίωση μιας ωραίας και ψυχωφελούς συνήθειας
Share
Font ResizerAa
The New Black ProjectThe New Black Project
Search
  • The New Black Guide
  • Events
  • ▶ Κατηγορίες ◀
    • ESG
    • Business Growth
    • Personal Growth & BioHacking
    • Black Spotlight
    • Technology
  • ▶ Bookmarks ◀
    • My Bookmarks
Have an existing account? Sign In
Follow US
© The New Black Project. IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.
Αρχική » Blog » Η απαξίωση μιας ωραίας και ψυχωφελούς συνήθειας
SocialΔιατροφήΠροσωπική Ανάπτυξη

Η απαξίωση μιας ωραίας και ψυχωφελούς συνήθειας

Published 05/12/2025
Share
3 Min Read

Το 2010, η γαλλική γαστρονομία αναγνωρίστηκε από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όχι για την ποιότητα του φαγητού αλλά για το «γαστρονομικό γεύμα α λα γαλλικά» με τις παραδόσεις, το πρωτόκολλο και την ιστορία του.

Έρευνες επτά χρόνια αργότερα έδειχναν ότι η συνήθεια του παραδοσιακού τραπεζιού βρίσκεται σε υποχώρηση. Σήμερα, ένας στους τρεις Γάλλους τρώει εκτός τραπεζαρίας ή κουζίνας, ενώ το καθημερινό γεύμα στο τραπέζι έπεσε από 83% το 2010 σε 68% σήμερα. Οι νεότεροι προτιμούν να τρώνε μπροστά στον υπολογιστή, στην τηλεόραση ή ακόμη και στο κρεβάτι ή στον καναπέ, επιλέγοντας ελευθερία κίνησης και λιγότερο αυστηρό πρωτόκολλο. Κι αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν μόνο στη Γαλλία…

Ο ανθρωπολόγος Claude Fischler είχε ήδη από τη δεκαετία του 1990 παρατηρήσει την «αποδόμηση του καθημερινού γεύματος», με απλοποιήσεις, αλλαγές ωρών και μείωση χρόνου για φαγητό. Παράλληλα, η τηλεόραση ή η οθόνη λειτουργούν συχνά ως «συνοδός», καλύπτοντας την απουσία συνομιλίας στο τραπέζι. Οι αλλαγές αποδίδονται στη βιομηχανοποίηση της διατροφής, στον περιορισμένο χώρο στα διαμερίσματα και στις διαφορετικές συνήθειες των νέων, ιδίως στις πόλεις.

Στο βιβλίο του «Κατσαρόλες, αγάπη και κρίσεις», ο κοινωνιολόγος Jean-Claude Kaufmann έγραφε ήδη από το 2005, μεταξύ άλλων: «Το φαγητό είναι ο αρχιτέκτονας της οικογενειακής ζωής, επιβάλλει κυρίως την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων. Ωστόσο, η τηλεόραση παρεμβαίνει ασυνείδητα, επιβάλλει τη σιωπή. Αυτό εξηγεί γιατί γίνεται τόσο συχνά. Το να βλέπεις κάποιον απέναντί σου επί πολλή ώρα, δημιουργεί συνθήκες μιας υποχρεωτικής προσωπικής συζήτησης. Κάθε γεύμα λειτουργεί λοιπόν σαν ένα τεστ που λέει αν μια οικογένεια έχει πράγματα να συζητήσει, σαν μια απόδειξη ότι μια οικογένεια παραμένει ζωντανή. Γιατί όταν πέφτει σιωπή, αυτό δίνει με ωμό τρόπο ένα αρνητικό μήνυμα. Τίποτα δεν είναι χειρότερο για μια οικογένεια από τον θόρυβο του πιρουνιού που αποδεικνύει ότι υπάρχει λεκτικό κενό».

Σήμερα το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι υπάρχει κυρίως σε γιορτές ή σε ειδικές περιστάσεις. Με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις αλλά και αλλεργίες, το μέλλον των συλλογικών γευμάτων παραμένει αβέβαιο. Και το ερώτημα που θέτουν οι ερευνητές είναι: Θα τρώμε ακόμη μαζί αύριο;

You Might Also Like

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Θεατρική παράσταση «Το νόημα του sex»

Γιατί τα αυγά αξίζουν μια θέση στο καθημερινό σου τραπέζι

Pilates και οικολογία: Η τέχνη της ισορροπίας με το σώμα και το περιβάλλον

Το τραύμα που διπλασιάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες

Η σύνδεση αλκοόλ και μακροζωίας αποκαλύπτεται

TAGGED:UNESCOγαλλική γαστρονομίαδιατροφικές συνήθειεςκαθημερινό γεύμαοικογένειαοικογενειακό τραπέζιφαγητό
Share This Article
Facebook X Email Print

Trending Stories

ESGGovernance

H Σιγκαπούρη στηρίζει πράσινες επενδύσεις 510 εκατ. δολαρίων για βιώσιμη ενέργεια και μεταφορές

09/09/2025
Top-NewsΔιατροφήΥγεία

Η μυστική δύναμη πίσω από κάθε κύτταρο σου

03/12/2025
ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)Global Market

AI: Μεγάλες επενδύσεις, μεγάλα ρίσκα – Τι φοβούνται οι κορυφαίοι ηγέτες

05/12/2025
SocialTop-NewsΥγεία

Χίτλερ και γενετική: Γιατί οι επιστήμονες διαφωνούν;

18/11/2025
Top-NewsΔιατροφή

Τα πλεονεκτήματα του φούρνου έναντι του τηγανιού

30/11/2025
Black SpotlightBlackOpinion

Παγκοσμιοποίηση…

18/03/2025

Follow US on Social Media

Facebook Tiktok Instagram
The New Black Project

More from The New Black Project

  • contact@thenewblack.gr
  • Privacy Policy

© The New Black Project. Web Design by IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.

adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?