Η βελτίωση της διατροφής μας ξεκινά με την αναγνώριση των τροφών που έχουν χαμηλή θρεπτική αξία και την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές. Πολλές από τις πιο δελεαστικές τροφές συνδυάζουν υδατάνθρακες και λιπαρά, μαζί με ζάχαρη ή αλάτι, δημιουργώντας μια εθιστική συνήθεια κατανάλωσης. Αντί να βλέπουμε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά», καλύτερα να εστιάζουμε σε εναλλακτικές που ωφελούν την υγεία μας.
Επεξεργασμένο κρέας
Το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά είναι πλούσια σε θερμίδες και αλάτι και συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών και καρκίνου. Αντικαταστήστε τα με άπαχη πρωτεΐνη όπως ψητό κοτόπουλο ή τόφου, που προσφέρει θρεπτικά συστατικά χωρίς επικίνδυνα πρόσθετα.
Αναψυκτικά
Τα ζαχαρούχα ποτά συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, στον διαβήτη τύπου 2 και στα προβλήματα στα δόντια. Η καλύτερη επιλογή είναι νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη ή νερό με φρούτα, που μειώνουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.
Λευκό ψωμί
Το ψωμί από επεξεργασμένο αλεύρι προκαλεί απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά προβλήματα. Η ολικής άλεσης εκδοχή του προσφέρει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του σακχάρου.
Πατάτες τηγανητές
Οι τηγανητές πατάτες περιέχουν πολλές θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών. Μια πιο υγιεινή επιλογή είναι οι φούρνου πατάτες με ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Γρήγορο φαγητό
Τα χάμπουργκερ και άλλα γρήγορα φαγητά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Επεξεργασμένο τυρί
Τα τυριά τύπου φέτας, μοτσαρέλας ή ανθότυρου είναι πιο υγιεινά, καθώς τα επεξεργασμένα τυριά περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετα που επηρεάζουν αρνητικά την πίεση και τη χοληστερίνη.
Πατατάκια
Τα πατατάκια είναι πλούσια σε λίπος και θερμίδες αλλά φτωχά σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Αντικαταστήστε τα με ψημένα ρεβίθια, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή φύκια σε μορφή σνακ.
Επεξεργασμένα σνακ
Μπισκότα, κράκερ και προτηγανισμένα σνακ είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και τεχνητά πρόσθετα. Καλύτερες επιλογές είναι φρούτα, λαχανικά με χούμους, ξηροί καρποί και σπόροι.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ προσφέρει θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία και η υπερβολική κατανάλωση επηρεάζει την καρδιά και το ήπαρ. Επιλέξτε μη αλκοολούχα κοκτέιλ, ανθρακούχο νερό με φρούτα ή μη αλκοολούχα μπίρα και κρασί.
