Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή συνδέεται με μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό μικροβίωμα και καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος.
Τώρα, ερευνητές του E.P.F.L. ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι η συνέπεια στο να ακολουθεί κάποιος υγιεινή διατροφή, είναι το ίδιο σημαντική για την υγεία του εντέρου του με την ποσότητα ή το είδος των τροφών που καταναλώνει.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Nature communications», ερευνητές επιβεβαίωσαν παλαιότερα ευρήματα, ότι συγκεκριμένες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά οδηγούν σε πιο ποικίλο εντερικό μικροβίωμα. Σε συνεργασία με το University of California ανακάλυψαν νέα στοιχεία, σύμφωνα με την ανάλυσή των οποίων, η διατήρηση σταθερότητας στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σπόρων, είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.
Ενώ από καιρό ερευνητές υποθέτουν ότι η σταθερή κατανάλωση θρεπτικών τροφών είναι ωφέλιμη, η μελέτη δίνει συγκεκριμένες ενδείξεις για αυτό. Δείχνει ότι κάποιος δεν μπορεί να καταναλώνει πολλά λαχανικά την «υγιεινή ημέρα του» και στη συνέχεια, για το υπόλοιπο της εβδομάδας ή του μήνα, να καταναλώνει ανθυγιεινά τρόφιμα.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι μη τακτική κατανάλωση υγιεινών τροφών ακυρώνει πολλά από τα οφέλη στο εντερικό μικροβίωμα. Έδειξε επίσης ότι τα εντερικά βακτήρια ενός ανθρώπου και τα τρόφιμα που καταναλώνει μπορούν να προβλέψουν το ένα το άλλο με ακρίβεια 85%.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χάρη στις λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες χιλίων συμμετεχόντων. Υψηλής ευκρίνειας διατροφικά στοιχεία συλλέχτηκαν μέσω της εφαρμογής AI MyFoodRepo, που αναπτύχθηκε από εργαστήριο του E.P.F.L., η οποία επέτρεψε στους συμμετέχοντες να «φορτώνουν» τα γεύματά τους σε πραγματικό χρόνο μέσω φωτογραφιών ή barcodes. Στη συνέχεια, η AI της εφαρμογής ανέλυε τις καταχωρήσεις για το διατροφικό τους περιεχόμενο, που στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν από ανθρώπους που έβλεπαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων.
