Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες με μεγάλη διατροφική αξία. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, προσφέροντας πολλά οφέλη στην υγεία. Θεωρούνται υπερτροφή, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Διατροφική αξία και οφέλη
- Περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στο αίσθημα κορεσμού
- Είναι πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και άλλων ιχνοστοιχείων
- Σύμφωνα με εξαγόμενα επιστημονικών δεδομένων, τα μανιτάρια μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους, τα μανιτάρια αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, οι πρωτεΐνες των μανιταριών είναι υψηλής ποιότητας, ανώτερες από τις φυτικές και πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών ενισχύονται κυρίως με το ψήσιμο στο φούρνο, ενώ μειώνονται με το τηγάνισμα και το βράσιμο.
Είδη μανιταριών
Υπάρχουν περισσότεροι από εκατό χιλιάδες διαφορετικοί μύκητες, πολλοί από τους οποίους είναι βρώσιμοι, ενώ κάποιοι άλλοι είναι δηλητηριώδεις. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πολλά καλλιεργημένα είδη, αλλά και άγρια μανιτάρια:
- Agaricus bisporus (καλλιεργημένα): Τα πιο κοινά λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε στα super markets
- Πλευρώτους: Δημοφιλή μανιτάρια με χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας και πλούσια γεύση
- Boletus edulis (βωλίτης ο εδώδιμος): Ένα από τα πιο γνωστά άγρια βρώσιμα μανιτάρια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πίνδου
- Τρούφες: Υπόγεια μανιτάρια υψηλής γαστρονομικής αξίας.
Χρήση στη μαγειρική
Τα μανιτάρια προσθέτουν άρωμα, γεύση και υφή σε αμέτρητα πιάτα, από καθημερινά γεύματα μέχρι υψηλή γαστρονομία. Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, όπως:
- Γεμιστά με διάφορα υλικά, όπως τυριά
- Σκέτα στον φούρνο
- Κοκκινιστά, μια κλασική συνταγή που αναδεικνύει τη γεύση τους
- Σε ριζότο ή κριθαρότο, καθώς συνεργάζονται άριστα
- Τηγανιτά σε διάφορες παραλλαγές.
