Η παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UnAFPA), για να τιμήσει ένα από τα πιο αγαπημένα και ευέλικτα φαγητά στον κόσμο.
Η επιλογή της 25ης Οκτωβρίου έγινε σε ανάμνηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ζυμαρικών που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το 1995. Στόχος της είναι να αναδείξει τη γευστική ποικιλία, τη θρεπτική αξία και την πολιτιστική σημασία των ζυμαρικών, προωθώντας τα ως ένα υγιεινό και βιώσιμο τρόφιμο.
Σε όλο τον κόσμο, σεφ, εστιατόρια και λάτρεις των ζυμαρικών, συμμετέχουν στον εορτασμό με διάφορες εκδηλώσεις.
