Το 4ο γαστρονομικό φεστιβάλ του δήμου Πειραιά επιστρέφει δυναμικά από τις 25 ως τις 28 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας την πόλη με αρώματα και γεύσεις που εμπνέονται από τη θάλασσα.
Το «Piraeus Taste Festival, Sea Food and More» έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας κορυφαίος θεσμός για τη γαστρονομία στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την αυθεντική ταυτότητα του Πειραιά και μετατρέποντας το μεγάλο λιμάνι σε κέντρο θαλασσινής γαστρονομίας και δημιουργίας. Το φεστιβάλ συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες γεύσεις με πολιτιστικά δρώμενα και διεθνείς συμμετοχές, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης.
Από το Μικρολίμανο μέχρι την Πειραϊκή, από την πλατεία Κοραή μέχρι τη mαρίνα Ζέας και το Πασαλιμάνι, κάθε γωνιά του Πειραιά γίνεται σημείο συνάντησης για γεύσεις, δημιουργία και εμπειρίες υψηλής ποιότητας. Βραβευμένοι σεφ και καταξιωμένοι μάστερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν μοναδικές δημιουργίες που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη γκουρμέ κουζίνα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν αποκλειστικές συνταγές με θαλασσινά και καινοτόμα πιάτα με τοπικά προϊόντα, όπου η γνώση και η τεχνογνωσία συναντούν τη γαστρονομική έμπνευση.
Το φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στο εμβληματικό Μικρολίμανο και συνεχίζεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ γαστρονομίας, πολιτισμού και τουριστικής προβολής της περιοχής. Παράλληλα, από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου ως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, το Πασαλιμάνι φιλοξενεί την «Piraeus Taste Fair», μια μεγάλη έκθεση γαστρονομικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα. Η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν εκλεκτά προϊόντα, να γνωρίσουν παραγωγούς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσίες που αναδεικνύουν την ποικιλία και την ποιότητα της ελληνικής γαστρονομίας.
Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στη γαστρονομική απόλαυση: δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αειφορία, στην ορθή διαχείριση τροφίμων και φυσικών πόρων και στην προώθηση του μηνύματος «Zero food waste». Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύει τον Πειραιά ως μια σύγχρονη, βιώσιμη και εξωστρεφή πόλη που συνδυάζει παράδοση, καινοτομία και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά έχει ως εξής:
- Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, 19:00. Το γαστρονομικό ταξίδι ξεκινά σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, το Μικρολίμανο, σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτη γεύσεις, αρώματα και ζωντανές εμπειρίες. Πειραιώτες και επισκέπτες θα απολαύσουν εντυπωσιακά live cooking shows, εμπνευσμένα από τη θαλασσινή ταυτότητα του Πειραιά. Η βραδιά κορυφώνεται με την μοναδική παρουσία του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin, chef Θάνου Φέσκου που θα δημιουργήσει μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις, αναδεικνύοντας την ελληνική δημιουργικότητα και καινοτομία. Η ατμόσφαιρα θα ντυθεί μουσικά απ’ το κουαρτέτο βιολιών Enchord String Quartet, που θα συνοδεύσει τη βραδιά με ήχους υψηλής αισθητικής.
- Παρασκευή 26/09, πλατεία Κοραή. Μοναδικές συνταγές, με live cooking shows και γευστική δοκιμή εκλεκτών εδεσμάτων θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, σε συνδυασμό με προβολή αγαπημένων κινηματογραφικών ταινιών, στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας. 19:30 – Live cooking show και γευστική δοκιμή με έμπνευση από την ιταλική κουζίνα από τον καταξιωμένο chef Αλέξανδρο Παπανδρέου. 20:30 – Προβολή κινηματογραφικής ταινίας: Eat, Pray, Love με τους: Τζούλια Ρόμπερτς, Τζέιμς Φράνκο, Χαβιέ Μπαρδέμ
- Σάββατο 27/9. 19:30, πλατεία Κοραή – Live cooking show και γευστική δοκιμή με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής από τον pastry chef Χρήστο Βέργαδο. 20:30 – Προβολή παιδικής κινηματογραφικής ταινίας: Kung Fu Panda 4. 11:00-14:00 Συμμετέχουν: Βιετνάμ, Ινδονησία, Καζακστάν, Κίνα, Παναμάς, Ρουμανία gefseis-tou-kosmou Μια πολυεθνική γαστρονομική εκδήλωση με γευσιγνωσία και διαδραστικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες. Έξι chefs, σε συνεργασία του δήμου Πειραιά με τις πρεσβείες του Βιετνάμ, της Ινδονησίας, του Καζακστάν, της Κίνας, του Παναμά και της Ρουμανίας, μας προτείνουν γαστρονομικές δημιουργίες με μοναδικές εξωτικές γεύσεις από τις πατρίδες τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές και μυστικά της παραδοσιακής τους κουζίνας. Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, παραδοσιακές χορευτικές και μουσικές παραστάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες, θα ζωντανέψουν την κουλτούρα και τα έθιμά τους. Καλλιτέχνες με παραδοσιακές φορεσιές θα παρουσιάσουν εντυπωσιακούς χορούς και μουσικά σύνολα, δημιουργώντας μια ζεστή και πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα.
- Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, 20:30 Όρμος Αφροδίτης, Πειραϊκή. Η Πειραϊκή τιμά την παράδοσή της και προσκαλεί όλους στη μεγάλη «Γιορτή του Σπάρου», ένα αυθεντικό νησιώτικο γλέντι που αναβιώνει την παλιά γιορτή των ψαράδων της περιοχής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στον Όρμο Αφροδίτης, στο πλαίσιο του Piraeus Taste Festival: Sea Food and More, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «Ο Άγιος Νικόλαος». Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Δωδώνη». Στα κάρβουνα θα ψηθούν φρέσκα ψάρια, συνοδευμένα από παραδοσιακούς μεζέδες και άφθονο κρασί, για να τα απολαύσουν οι Πειραιώτες και οι επισκέπτες της πόλης. Το κέφι θα απογειώσει ένα μεγάλο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, με ζωντανή μουσική από τον Ματθαίο Γιαννούλη και την Μαρία Νομικού μαζί με μια ομάδα σπουδαίων μουσικών, σε μια βραδιά γεμάτη γεύσεις, τραγούδι και θάλασσα!
- Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 14:00, πλατεία Κοραή. Η πλατεία μεταμορφώνεται σε ένα χαρούμενο εργαστήριο γεύσεων! Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα υλικά της κουζίνας και θα μάθουν τη σωστή χρήση τους μέσα από ένα ταξίδι παιχνιδιού και δημιουργίας. Διαδραστικές δραστηριότητες, διαγωνισμοί, παιχνίδια και υπέροχα δώρα υπόσχονται μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γεύση και χαρά! Μαζί τους ο chef Χρήστος Μοίρας. Η συμμετοχή στα παιδικά εργαστήρια θα πραγματοποιείται με σειρά προτεραιότητας.
- Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, πλατεία Παπανικολή, Μαρίνα Ζέας. Η αυθεντική κρητική γαστρονομική παράδοση, έρχεται στη «Γιορτή της Τσικουδιάς», σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Μια βραδιά γεμάτη γεύσεις, αρώματα και μουσική, με τον σπουδαίο εκπρόσωπο της κρητικής παράδοσης Μανώλη Κονταρό, σε μια γιορτή που αναδεικνύει τη γαστρονομία ως στοιχείο πολιτισμού, φιλοξενίας και κεφιού. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία απόσταξης μέσα από τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, να απολαύσουν άφθονη τσικουδιά, αλλά και να γευτούν δωρεάν μεζέδες και αυθεντικά κρητικά εδέσματα, που θα μαγειρευτούν επιτόπου.
Piraeus Taste Fair – Πασαλιμάνι
Παρ 26/09 – Κυρ 05/10 | 19:00 Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 22:00. Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, 19:00
Το Πασαλιμάνι μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη γιορτή ξεχωριστών γεύσεων από όλη την Ελλάδα, φιλοξενώντας το «Piraeus Taste Fair», από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου. Μια μοναδική έκθεση αφιερωμένη στις γεύσεις της χώρας μας με παραδοσιακά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκλεκτά delicatessen και gourmet προτάσεις και ελληνικά superfoods που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη διατροφή. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα σε αρώματα, γεύσεις και ιδιαίτερες πρώτες ύλες, να γνωρίσουν παραγωγούς, να δοκιμάσουν αυθεντικές δημιουργίες και να ανακαλύψουν νέες γαστρονομικές εμπειρίες.