Αυξημένο κατά 16-20% αναμένεται να είναι -μοιραία, μετά τον «χορό» της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα- το κόστος του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, φτάνοντας ή ξεπερνώντας τις… τιμές εστιατορίων (που περιλαμβάνουν πρόσθετα έξοδα και κέρδη)!
Από έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (που δεν περιλαμβάνει έξοδα για λάδι, λεμόνια, αυγά, ηλεκτρικό ρεύμα, στολίδια ή κεράκια, που προσθέτουν περίπου δέκα ευρώ στο συνολικό κόστος), προκύπτει ότι το κόστος του τραπεζιού για τέσσερα άτομα εκτιμάται στα 186,85 ευρώ (46,71 ευρώ ανά άτομο!) από 156,02 ευρώ για τα ίδια προϊόντα τα περσινά Χριστούγεννα.
Αναλυτικά οι τιμές βασικών ειδών στη μελέτη του ΙνΚα:
- Γαλοπούλα: 2 κιλά Χ 13 € = 26 €
- Αρνί παϊδάκια: 2 κιλά Χ 17 € = 34 €
- Λουκάνικα: 1 κιλό Χ 12 € = 12 €
- Ντομάτες: 500 γρ. Χ 2,80 €/κιλό = 1,40 €
- Αγγούρι: 1 τεμ. Χ 0,70 € = 0,70 €
- Κρεμμύδια: 1 ματσάκι Χ 0,80 € = 0,80 €
- Λάχανο: 2 τεμ. Χ 1 € = 2 €
- Καρότα: ½ κιλό Χ 2 € = 1 €
- Πατάτες: 1 κιλό Χ 1,25 € = 1,25 €
- Τυρί φέτα: ½ κιλό Χ 13 € = 6,50 €
- Κασέρι / γραβιέρα: ½ κιλό Χ 19,80 € = 9,90 €
- Κρασί: 0,75 λτ. Χ 16 € = 16 €
- Αναψυκτικά: 8 Χ 1 € = 8 €
- Μπύρες: 4 Χ 2,20 € = 8,80 €
- Μελομακάρονα / κουραμπιέδες: 1 κιλό Χ 19 € = 19 €
- Άλλα γλυκά: 18 €
- Φρούτα: 4,5 €
- Γέμιση γαλοπούλας: 17 €.
Σύνολο: 186,85 € για τέσσερα άτομα, δηλαδή 46,71 € ανά άτομο!
