Η Νέα Υόρκη μετατρέπει εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων σε κομπόστ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας ταυτόχρονα το αέριο μεθάνιο που παράγεται όταν τα τρόφιμα αποσυντίθενται σε χωματερές και προστατεύοντας το περιβάλλον.
Αυτή η πρακτική συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, και ενισχύει την ποιότητα του εδάφους. Τα απόβλητα συνθλίβονται και τοποθετούνται σε αεριζόμενους λάκκους κομποστοποίησης, φτάνοντας σε θερμοκρασίες άνω των 37,8 βαθμών Κελσίου, αρκετές για να σκοτώσουν παθογόνα και σπόρους ζιζανίων. Φλούδες καρπουζιού, λαδωμένα κουτιά πίτσας και κλαδέματα δέντρων, απορρίμματα που συνήθως καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής σε πολλές πόλεις, έχουν πλέον γίνει ένας πολύτιμος πόρος στη Νέα Υόρκη. Μετά από μερικές εβδομάδες, χάρη στη δραστηριότητα μικροοργανισμών και εντόμων, τα απόβλητα μετατρέπονται σε θρεπτικό οργανικό λίπασμα.
Μέρος του προϊόντος πωλείται σε εταιρείες διαμόρφωσης τοπίου, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται δωρεάν σε κατοίκους, σχολεία και κοινοτικούς κήπους. «Έχουμε διανείμει σχεδόν έξι εκατομμύρια λίβρες κομπόστ στους Νεοϋορκέζους μόνο φέτος» δήλωσε η Τζένιφερ ΜακΝτόνελ, αναπληρώτρια επίτροπος του τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων Νέας Υόρκης.
Το πρόγραμμα βιολογικών προϊόντων της Νέας Υόρκης απαιτεί από τους κατοίκους να διαχωρίζουν τα υπολείμματα τροφών, το λαδωμένο χαρτί και τα απορρίμματα κήπου. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες ανεστάλησαν φέτος, αλλά αναμένεται να επανέλθουν το 2026.