The New Black Project
  • ESG
    • Action Community
    • CSR
    • Environment
    • Governance
    • Social
  • Business Growth
    • Business News
    • Global Market
  • Personal Growth & BioHacking
    • Προσωπική Ανάπτυξη
    • Διατροφή
    • Υγεία
    • Άσκηση
    • Εκπαίδευση
    • Πολιτισμός
    • Τουρισμός
  • Black Spotlight
    • BlackOpinion
    • Interviews
  • Technology
    • Artificial Intelligence (AI)
  • Events

About Us

Reading: Χημικές ουσίες στα τρόφιμα επιβαρύνουν την υγεία με 2,2 τρισ. δολάρια ετησίως
Share
Font ResizerAa
The New Black ProjectThe New Black Project
Search
  • The New Black Guide
  • Events
  • ▶ Κατηγορίες ◀
    • ESG
    • Business Growth
    • Personal Growth & BioHacking
    • Black Spotlight
    • Technology
  • ▶ Bookmarks ◀
    • My Bookmarks
Have an existing account? Sign In
Follow US
© The New Black Project. IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.
Αρχική » Blog » Χημικές ουσίες στα τρόφιμα επιβαρύνουν την υγεία με 2,2 τρισ. δολάρια ετησίως
EnvironmentESGSocialTop News

Χημικές ουσίες στα τρόφιμα επιβαρύνουν την υγεία με 2,2 τρισ. δολάρια ετησίως

Published 16/12/2025
Share
4 Min Read

Επιστήμονες προειδοποιούν με επιτακτικό τρόπο ότι οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύγχρονη παραγωγή τροφίμων προκαλούν σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά καρκίνου, νευροαναπτυξιακών διαταραχών και υπογονιμότητας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τη βάση της παγκόσμιας γεωργίας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από δεκάδες επιστήμονες με τη συμμετοχή ερευνητών από πανεπιστήμια και οργανισμούς σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, εκτιμά ότι το ετήσιο κόστος για την υγεία από τέσσερις κύριες κατηγορίες χημικών — τις φθαλικές ενώσεις, τις δισφαινόλες, τα φυτοφάρμακα και τις PFAS («μόνιμες ουσίες») — ανέρχεται έως και 2,2 τρισ. δολάρια, ποσό που συγκρίνεται με τα ετήσια κέρδη των 100 μεγαλύτερων δημόσιων εταιρειών παγκοσμίως.

Οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες είναι χημικές προσμίξεις που εντοπίζονται σε πλαστικά υλικά και συσκευασίες τροφίμων, ενώ τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται εκτενώς στη βιομηχανική γεωργία για την προστασία των καλλιεργειών. Οι ουσίες PFAS βρίσκονται σε υλικά επαφής με τρόφιμα, όπως χάρτινες συσκευασίες για ποπκόρν ή είδη ταπερ, και έχουν συσσωρευτεί στο περιβάλλον με τρόπο που οδηγεί στη μόλυνση του αέρα, του νερού και του εδάφους.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλαπλές: οι χημικές αυτές ουσίες έχουν συνδεθεί με διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών, διανοητικών δυσκολιών και παχυσαρκίας, ενώ μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και την ανάπτυξη των παιδιών. Ειδικοί παιδιατρικής επισημαίνουν την ανησυχία τους για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη συνολική υγεία των νέων γενιών.

Η παραγωγή συνθετικών χημικών έχει αυξηθεί δραματικά από τα μέσα του 20ού αιώνα — περισσότερο από 200 φορές από τη δεκαετία του 1950 — και σήμερα υπάρχουν πάνω από 350.000 τέτοιες ουσίες στην παγκόσμια αγορά, εκ των οποίων μόνο ελάχιστες έχουν υπόκειται σε πλήρη δοκιμή ασφάλειας πριν τη χρήση τους.

Εκτός από το τεράστιο οικονομικό βάρος για τα συστήματα υγείας, η έκθεση υπογραμμίζει και το πρόσθετο κόστος για το περιβάλλον. Η ρύπανση εδαφών, υδάτων και οικοσυστημάτων προσθέτει περίπου 640 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθώς επηρεάζονται η ποιότητα του νερού και η γεωργική παραγωγή.

Μια από τις πιο ανησυχητικές εκτιμήσεις της μελέτης είναι η πιθανή επίδραση στην παγκόσμια δημογραφία. Αν η έκθεση σε ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα, ενδέχεται μέχρι το τέλος του αιώνα να καταγραφούν 200 με 700 εκατομμύρια λιγότερες γεννήσεις παγκοσμίως.

Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν για άμεση δράση: να περιοριστούν ή να καταργηθούν ορισμένες επικίνδυνες χρήσεις χημικών, να ανασχεδιαστούν προϊόντα και διαδικασίες ώστε να μειωθεί η ανάγκη για τέτοιες ουσίες, να βρεθούν ασφαλέστερες εναλλακτικές και να καθαριστούν οι ήδη μολυσμένες περιοχές. Υποστηρίζουν ότι με τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να μειωθούν σημαντικά τα κόστη υγείας και οι περιβαλλοντικές ζημιές, προστατεύοντας ανθρώπους και τη φύση.

Η προειδοποίηση των επιστημόνων είναι σαφής: η κρίση των συνθετικών χημικών που διαπερνά το σύστημα τροφίμων δεν αποτελεί απλώς περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά ένα βαθύ και ολοένα πιο επείγον ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες πολιτικές και ρυθμιστικές λύσεις.

You Might Also Like

Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική υποβάθμιση απειλούν την Ε.Ε.

Τρόφιμα και κλιματική αλλαγή: Υγιεινή διατροφή για έναν πιο υγιή πλανήτη

Ο Elon Musk λανσάρει προκάτ eco-σπίτι

Προγραμματική σύμβαση για προστασία και η ανάδειξη της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους

Μπορούμε πραγματικά να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας; Η επιστήμη απαντά

TAGGED:PFASγεωργίαδισφαινόλεςέκθεση 2025καρκίνοςκόστος υγείαςνευροαναπτυξιακές διαταραχέςπεριβάλλονρύπανσησυνθετικές χημικές ουσίεςτρόφιμαυγείαυπογονιμότηταφθαλικές ενώσειςφυτοφάρμακα
Share This Article
Facebook X Email Print

Trending Stories

ESGGovernanceTop-News

Η Ferrari συνεργάζεται με τη Shell για ανανεώσιμη ενέργεια στην Ιταλία

27/11/2025
Top-NewsΠροσωπική Ανάπτυξη

Μια αισιόδοξη νότα για όσους έχουν… ηλικιακές κρίσεις

04/12/2025
CSRESGSocialTop-News

LEGO: Ένα Παιχνίδι που Χτίζει το Μέλλον

12/03/2025
EventsΥγεία

Καλλιθέα: Εβδομάδα υγείας με δωρεάν εξετάσεις

10/11/2025
Uncategorized

Chevron: Νέο ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη

26/03/2025
Business NewsTop-News

O κόμβος καινοτομίας FinTech της Τράπεζας της Ελλάδος

18/09/2025

Follow US on Social Media

Facebook Tiktok Instagram
The New Black Project

More from The New Black Project

  • contact@thenewblack.gr
  • Privacy Policy

© The New Black Project. Web Design by IKAROS Creative Solutions. All Rights Reserved.

adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?