Rest233-as-Smart-Object-1-1024x683

Μαρία Μαγκανάρη: Μια yoga instructor μας συστήνει τη γιόγκα με ένα διαφορετικό τρόπο, που ξεπερνάει τα όρια της άσκησης και μιλά για τις δικές της εμπειρίες.

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Η yoga αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν απ’ τους πιο διαδεδομένους τρόπους άσκησης, τόσο του σώματος, όσο και του πνεύματος. Για να μάθουμε καλύτερα τι εστί και σε τι μας ωφελεί, μιλήσαμε με μια απ τις πιο επιτυχημένες yoga teachers , τη Μαρία Μαγκανάρη, η οποία εκτός από εξαιρετική δασκάλα, είναι σύζυγος και μητέρα δυο αγοριών.

137

Τι ακριβώς είναι η γιόγκα;

Η γιόγκα είναι ένας τρόπος άσκησης και  “…κάτι ακόμα’’. Το κάτι ακόμα είναι αυτό που ψάχνει ο καθένας να βρει μέσα από αυτήν. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα, που ένα κομμάτι της βρίσκει λύσεις μέσα στην Άσανα, περιστοιχίζεται όμως από πράγματα που έχουν να κάνουν με το νου και την ψυχή. Σκοπός της τελικά είναι η ένωση που είναι και η ρίζα της λέξης. Υug λοιπόν σημαίνει ενώνω, εξ ου και η λέξη yoga , δηλαδή ένωση. Η βασική προτροπή μου στους μαθητές μου είναι να ανακαλύψουν τα εργαλεία εκείνα -που ούτως ή άλλως διαθέτουν- για να ενώσουν το σώμα με το πνεύμα και την ψυχή. Επομένως η λέξη άσκηση την περιορίζει ως ερμηνεία. Δεν είναι απλώς γυμναστική, είναι πολλά παραπάνω.

Πόσα είδη υπάρχουν και τι ακριβώς περιλαμβάνει η δική σου σχολή στο πρόγραμμά της;

Ως επί το πλείστον η γιόγκα είναι ένα είδος. Οι ονομασίες που της έχουν δώσει κατά καιρούς έχουν να κάνουν με την προσωπική σφραγίδα και το ύφος του κάθε δασκάλου. Οι πόζες, οι Άσανες δηλαδή, είναι κοινές. Η μόνη που διαφέρει είναι η kundalini yoga, καθώς οι τεχνικές της διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα είδη. Κατά τ’ άλλα η γιόγκα είναι μια και ανάλογα με τη ροή και την ταχύτητα της πρακτικής, δίνεται και ο ανάλογος τίτλος. Στο πρόγραμμα της σχολής μας, ο μαθητής μπορεί να γνωρίσει τα περισσότερα από τα πιο γνωστά είδη πρακτικής. Έχουμε και την aerial yoga που στην πραγματικότητα ανήκει στο πιο fitness κομμάτι. Βέβαια, ακόμη και εκεί ο κάθε δάσκαλος ανάλογα με τις επιρροές του, μπορεί να εντάξει και το πνευματικό κομμάτι.

Πώς ξεκίνησες ν’ ασχολείσαι με τη γιόγκα;

Ξεκίνησα το 2001 ως ασκούμενη. Είμαι απόφοιτος της σχολής Συντήρησης έργων τέχνης – άσχετο με αυτό που κάνω τώρα. Παρ’ όλα αυτά προέκυψαν στη ζωή μου έντονες συναισθηματικές, κοινωνικές δυσκολίες αλλά και θέματα υγείας -ενώ ήδη ασκούμουν στην Asthanga Vinyasa Yoga τότε- , οπότε ακούγοντας κάποια εσωτερική προτροπή, οδηγήθηκα στη δοκιμή του νέου ταξιδιού, της διδασκαλίας.  Δε γνώριζα αν μπορούσα να το κάνω. Είχα όμως την ανάγκη να δοκιμάσω. Το 2004 έκανα τα πρώτα μου μαθήματα σε φίλες για να μου αποκαλυφθεί πως ο δρόμος αυτός με ενθουσίαζε!

Χρειάζονται χρόνια ,ώστε να γίνει κάποιος δάσκαλος;063bw

Αρχικά χρειάζονται χρόνια εμπειρίας στην προσωπική σου εξάσκηση-πρακτική. Αυτό είναι μεγάλη προϋπόθεση αλλά και σχετική, αφού εναπόκειται σ’ εσένα το αν χρειάζεσαι δύο ή εκατόν δύο χρόνια, ανάλογα με το πώς απορροφάται από το φυσικό σώμα η πληροφορία της πρακτικής. Από εκεί και πέρα το ότι πρέπει να τελειώσεις κάποια σχολή και συνήθως αρκετές περισσότερες και να μάθεις κάποια πράγματα εξυπακούεται. Έπειτα χτίζεται το κομμάτι της εμπειρίας στη διδασκαλία, μαζί με το κομμάτι του χαρακτήρα όμως. Εγώ έχω μαθήτρια την οποία έχω στείλει σε εκπαιδευτικό δασκάλων ενώ ταυτόχρονα την έχω ήδη εμπιστευτεί να διδάξει στην σχολή μου κάποια μαθήματά, υπό την επίβλεψή μου. Κι αυτό επειδή θεωρώ πως είναι ικανή και έτοιμη να το κάνει.

Πρέπει να δώσει ο μαθητής κάπου έμφαση ή παραπάνω προσοχή κατά την διάρκεια μιας πρακτικής;

Η μόνη ευθύνη που έχει ο μαθητής, είναι αυτή του εαυτού του και αυτό γιατί ως άνθρωποι τείνουμε να αποδίδουμε τις ευθύνες σε άλλους. Το μόνο που θέλω είναι να σέβονται οι μαθητές μου το σώμα τους και να ξέρουν τα όριά τους. Αυτό το στοιχείο προσπαθώ να ενθαρρύνω. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε επίγνωση της πρακτικής μας. Άλλωστε η γιόγκα, με την αναπνοή, το βλέμμα, την αποδοχή στις οδηγίες του δασκάλου, βοηθά στην παρατήρηση του σώματός μας. Όλα αυτά που προανέφερα, με κορυφαίο το σεβασμό στο φυσικό σώμα και στα όριά του, είναι όπλα που βοηθούν.

Σου έχει συμβεί κάποιο περιστατικό, αστείο ή μη, που να σε έφερε σε δύσκολη θέση;

Εδώ και λίγο καιρό συνεργάζομαι με μια ομάδα ποδοσφαιριστών και θεωρώ ότι είναι το πιο απαιτητικό τμήμα που έχει περάσει στα χρόνια που εργάζομαι. Είναι άνθρωποι που έχουν μάθει σε κάτι πολύ εξωστρεφές και έντονο, γι’ αυτό όταν ήρθαν πρώτη φορά στη σχολή μου, είχα να διαχειριστώ το τεράστιο θέμα της πειθαρχίας και της προσαρμογής τους σε κάτι πιο πνευματικά ήσυχο. Αυτό ήταν για μένα πρόκληση. Το δουλέψαμε, το αντιμετωπίσαμε σαν “ομάδα”, οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και σιγά σιγά αγάπησαν το μάθημα.

Γιατί κάποιος να επιλέξει την γιόγκα ως τρόπο άσκησης;

Μην την επιλέξετε. Η γιόγκα σε επιλέγει, δεν την επιλέγεις.  Υπάρχει μια στιγμή στην ζωή μας, που θέλουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και απλά ξέρουμε πως πρέπει να πάμε προς τα εκεί. Κάποιος που θα κάνει γιόγκα, είναι ήδη σε εσωτερική αναζήτηση, κάτι του λείπει και ψάχνει να το βρει. Σπάνια θα σε πείσει κάποιος να την ακολουθήσεις. Η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα με τεράστιο πλούτο σε συγγράμματα, που φτάνουν ως και 5000 έτη πριν, για να την αντιμετωπίζεις απλώς ως άθλημα. Σαφώς μπορείς να το κάνεις μόνο για να αποκτήσεις ιδανικό σώμα, ή τουλάχιστον να ξεκινήσεις έχοντας στο νου σου μόνο αυτό. Απλά δεν είναι μόνο αυτό. Στο Οκταπλό Μονοπάτι της Γιόγκα, οι Άσανες στις οποίες εξασκούμαστε στην πρακτική μας είναι ένα μόνο από τα σκαλοπάτια της

 

Yoga043 as Smart Object-1

Γιατί πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως αίρεση;

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο χριστιανή απ’ ότι ήμουν πριν. Διότι τη γιόγκα μπορείς να την προσαρμόσεις στην δική σου θρησκεία, φιλοσοφία και ανάγκη. Έχει πράγματι προέλθει από την Ινδία, εννοείται ότι έχει επιρροές από τη μυθολογία και τις θρησκείες των Ινδών,  αλλά το πώς την εφαρμόζεις στην ζωή σου εσύ ως ασκούμενος, είναι ανεξάρτητο θρησκειών.

Γιατί δεν το καταλαβαίνει αυτό η εκκλησία που είναι ο κύριος εχθρός της;

Γιατί η γιόγκα μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά. Όταν θα τη γνωρίσει κάποιος, είναι πολύ πιθανό να γίνει περισσότερο δραστήριος πνευματικά, να ψάχνεται. Βρισκόμαστε σε μία εποχή που το πολύ ψάξιμο δεν αρέσει. Επομένως όσοι ψαχνόμαστε και συνεπώς διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξυπνήσουμε, δεν είμαστε το “καλό κοινό” ούτε για την εκκλησία, ούτε για την κρατική εξουσία. Δεν υπάρχει στη γιόγκα προσηλυτισμός, όλα αυτά είναι μικρότητες και μάλλον αστεία. Και κάτι πρακτικό. Η γιόγκα προέρχεται από την Ινδία, που βασική της θρησκεία είναι ο Ινδουισμός. Τον Ινδουισμό λοιπόν που επικαλούνται οι ιερείς της δικής μας Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι προάγεται μέσω της γιόγκα, δε μπορείς να τον ασπαστείς. Μπορείς να γεννηθείς Ινδουιστής, αλλά όχι να γίνεις.

 

080

 

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗ, YOGA TEACHERERYT 500h, ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ YOGA(Siddhi Yoga Shala, Χαϊδάρι

Παύλου Μελά και Δωδεκανήσου 37 , Χαϊδάρι, Αττική /213 0271449

info@siddhiyoga.gr

 

 

 

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου
Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Είμαι 20 χρόνων και σπουδάζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Τρελαίνομαι να ψάχνω κάθε μέρα καινούριες ειδήσεις σε ειδησεογραφικά blogs, θεωρώ ότι η μουσική είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή, είμαι αθεράπευτα ρομαντική με ειδίκευση στα μελιστάλαχτα άρθρα περί σχέσεων και συναισθημάτων. Έχω κολλήσει με την γιόγκα και οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να με δεις να κάνω ακροβατικά σαν πίθηκος πάνω σε δέντρο! Για να δώσω και μια πιο ψαγμένη νότα, γνωρίζω αγγλικά, γερμανικά και θεωρώ πολύ σημαντικά τα ταξίδια γιατί αφήνουν συνήθως ευχάριστες αναμνήσεις και μας γεμίζουν με νέες εμπειρίες!

nidodileda kentiki
palio-radiofono (1)

Κάντε ένα σχόλιο: