THE REVENANT
TM and © 2014 Twentieth Century Fox Film Corporation.  All Rights Reserved.  Not for sale or duplication.

Μια Κριτική Ματιά: The Revenant (2015)

Άννα Πατρικίου

Ο Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) είναι οδηγός της ομάδας κυνηγών μιας γουνεμπορικής εταιρείας. Δέχεται την επίθεση μιας αρκούδας που τον καθιστά σχεδόν νεκρό. Ο λοχαγός Andrew Henry (Domhnall Gleeson) αποφασίζει να αφήσει δύο συνοδοιπόρους στο πλευρό του μέχρι να πεθάνει, έναντι αμοιβής, ώστε να κηδευτεί σωστά. Μαζί του θα μείνουν ο γιος του Hawk (Forrest Goodluck), ο νεαρός ονόματι Bridger (Will Poulter) και ο άπληστος John Fitzgerald (Tom Hardy). Μετά από μια σειρά πράξεων, ο Glass θα αρχίσει να αποζητά εκδίκηση που θα βρει μόνο στο πρόσωπο του Fitzgerald. Έτσι ξεκινά ένα ταξίδι αναγέννησης και αυτογνωσίας.

 the-revenant-fn01

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται σε ένα λαογραφικό πρόσωπο που έχει επιστρέψει από τους νεκρούς.

Η αφηγηματική στροφή που πραγματοποιείται στην αρχή της ταινίας (η ομάδα κυνηγών και στη συνέχεια ο Hugh Glass μόνος του), θέλει να αναδείξει τον Glass ως σκληρό, μοναχικό, στωικό, και εν δυνάμει δολοφόνο, όπως οι παλαιοί ήρωες των western.

Ο Iñárritu επιλέγει να φορτώσει τον Glass με ρομαντικό παρελθόν με μια Ινδιάνα γυναίκα που εμφανίζεται μέσα από flashback, και το γιο του. Τα flashback που εξιστορούν τη σχέση του Glass με τη γυναίκα και το παιδί του μπορούν να θεωρηθούν σαν εύκολη λύση και σχετικά μπανάλ. Ταυτόχρονα, ή σχέση πατέρα – γιου δεν ωριμάζει στον θεατή (εμένα τουλάχιστον) μέσα από αυτούς τους αναχρονισμούς. Αυτό είναι μέρος μιας προσπάθειας να κάνει αυτόν τον σκληρό άνθρωπο πιο ευαίσθητο ως οικογενειάρχη, καθώς και να υπερτονίσει τα κίνητρα του για εκδίκηση, και επιπλέον να τον κάνει θύμα πριν γίνει ο ίδιος θύτης.

revenant-snow-xlarge

Σαν αμερικανικός μύθος, η Επιστροφή επιβάλει ένα ιδιαίτερο δέος που επέρχεται από τη συνεχή ανάδειξη φυσικών τοπίων και τη θέση του Glass σε αυτά. Η αναγέννησή του χαρτογραφείται με την επιστροφή του στη φύση.

Οι άντρες της φύσης που παρουσιάζονται είναι μυώδεις και σκληροτράχηλοι, φορούν βαριά ρούχα και γούνες που επηρεάζουν την κίνησή τους σε βαθμό που εύκολα τους μπερδεύεις με τα ζώα που κυνηγάνε.

Μέσα από την θεματική άνθρωπος-φύση εγείρεται ένα ακόμα μεγαλύτερο θέμα, για τον Θεό. Εμφανίζεται σε συνάρτηση με το ταξίδι προς τα μέσα που κάνει ο Glass.

Το καστ είναι στελεχωμένο από μια σειρά έμπειρων ηθοποιών. Ξεχωρίζει η εκπληκτική ερμηνεία του Tom Hardy στον ρόλο του ανταγωνιστή, ενώ παράλληλα όλοι οι δευτερεύοντες ρόλοι αιχμαλωτίζουν την προσοχή του κοινού.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα φαντασμαγορικό έπος, όχι μόνο από πλευρά ιστορίας και θεματικών που αγγίζει, αλλά και από πλευρά περαίωσής του.

The-Revenant_2015-19

Σε δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων που περιλαμβάνουν θερμοκρασίες υπό του μηδέν, παγωμένες κάμερες, καταρρακτώδεις βροχές, ενώ ταυτόχρονα κυνηγώντας τα χιόνια, η παραγωγή έφτασε μέχρι την Αργεντινή.

Ο Iñárritu (Birdman, 2013) είναι διάσημος για τα διαβολικά περίπλοκα στησίματα του, που στην συγκεκριμένη ταινία περιλαμβάνουν μια χορογραφημένη χιονοστιβάδα που προκλήθηκε από ελικόπτερο. Η εν λόγω χιονοστιβάδα (!!) έπρεπε να είναι συγχρονισμένη με δυο ηθοποιούς και ένα άλογο.

Από τις πρώτες σκηνές της ταινίας, αυτή της επίθεσης από την φυλή των Ινδιάνων είναι ένα εκπληκτικό μονοπλάνο που υλοποιήθηκε μετά από πρόβες ενός μήνα και συμπεριλάμβανε 200 βοηθητικούς ηθοποιούς, και καταλαμβάνει γύρω στα 8 λεπτά στην ταινία.

Μπορείτε να ακούσετε τον σκηνοθέτη να μιλά για ένα από τα πιο δύσκολα πλάνα της ταινίας εδώ.

Το αρχικό budget της ταινίας έφτανε τα 60 εκατομμύρια, όμως μπορούμε να πούμε πως ξέφυγε λίγο καταλήγοντας να στοιχίζει 135 εκατομμύρια δολάρια. Μικροπράγματα!

H ιστορία είναι βασισμένη στο βιβλίου του Michael Punke Η Επιστροφή.

Σκηνοθεσία:Alejandro González Iñárritu

Σενάριο: Mark L. Smith, Alejandro González Iñárritu

Διάρκεια: 156′

Πηγή εικόνων: variety.comwww.thewrap.comwww.indiewire.com

Άννα Πατρικίου
Άννα Πατρικίου

'Εχει περάσει στη γεωλογία για να αντιμετωπίσει την ανάγκη της για εκδρομές, αλλα όταν δεν τρέχει στα βουνά αρέσκεται να βλέπει ταινίες. Πολλές πολλές ταινίες. Το καταφύγιο της καθημερινότητάς της μπορεί να είναι μια ταινία στο σινεμά που ακολουθείται από γεύμα ή βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας (πάντα με καλή παρέα εννοείται), ή ένα βιβλίο, το οποίο ανάλογα με το είδος του θα διαβαστεί υπό το soundtrack αντίστοιχων ταινιών.

downtonchristmas_2754019b
grace-kelly-in-gucci-floral-scarf

Κάντε ένα σχόλιο: