image3

Το μυστικό της Αράχωβας

Εκδοτική Ομάδα

Κείμενο και φωτογραφίες: Νίκος Δέδες

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων που πέρασαν (…και των σχετικών διακοπών και του συνοδού χαρτζιλικιού) είχα την ευκαιρία να αποδράσω με την κοπέλα μου για ένα Σαββατοκύριακο στη γραφική Αράχωβα. Αυτή η κωμόπολη αποτελεί διάσημο χειμερινό προορισμό λόγω της φυσικής της ομορφιάς, του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών αλλά και λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, το οποίο διαχρονικά προσελκύει τους σκιέρ, αλλά και παλιμπαιδίζοντες, όπως εγώ που πήγα να παίξω χιονοπόλεμο!

Ο λόγος όμως που αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο δεν είναι για να σας αφηγηθώ, όπως και πολλοί άλλοι πριν από εμένα, το πόσο πολύ αξίζει να επισκεφθεί κάποιος την Αράχωβα, αλλά για να μοιραστώ μαζί σας την ανακάλυψη ενός θησαυρού, του wine bar Doctor John. Το βράδυ του Σαββάτου, μετά από μια αρκετά χορταστική επίσκεψη σε ένα γνωστό εστιατόριο, αποφάσισα πως πριν επιστρέψουμε στην Αθήνα, καλό θα ήταν να κάνουμε μια βόλτα στα στενάκια και να βρούμε ένα μπαράκι για το αποχαιρετιστήριο ποτό. Έτσι αφήσαμε τον κεντρικό δρόμο και περπατήσαμε στον πεζόδρομο της οδού Ανδρούτσου, ψάχνοντας ένα μαγαζί για το οποίο είχαμε διαβάσει στο Ιnternet, χωρίς να έχουμε σαφή ιδέα για το που βρίσκεται. Και έτσι ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτή την εικόνα:

 image1

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως αρχικά αναζητούσαμε το μαγαζί που φαίνεται στο βάθος, αλλά για κάποιο λόγο (…ίσως από συναδελφική αλληλεγγύη) το Doctor John μου έκανε μακράν καλύτερη αίσθηση, κι έτσι αποφασίσαμε δειλά δειλά να μπούμε. Το πρώτο εμπόδιο που αντιμετώπισα ήταν να ανοίξω τη βαριά ξύλινη πόρτα και όταν τα κατάφερα, αντικρίσαμε ένα μάλλον απόκοσμο θέαμα· ένας άριστα διακοσμημένος και ζεστός χώρος, ο οποίος παρά τη μουσική που έπαιζε και το τζάκι που έκαιγε, φαινόταν εντελώς έρημος …μέχρι που ξεπρόβαλε πίσω από το bar η ιδιοκτήτρια, η κυρία Κατερίνα Μαντά.

image2
Η κυρία Κατερίνα μας καλοδέχτηκε και ήταν εξαιρετικά πρόθυμη να λύσει τις απορίες μας. Η ίδια μας εξήγησε πως στο οίκημα αυτό του 19ου αιώνα κατοικούσε ο παππούς της, ο Ιωάννης Μαντάς, ο οποίος εξασκούσε το επάγγελμα του ιατρού στην Αράχωβα, ενώ το δίπλωμά του καθώς και μια φωτογραφία του καταλαμβάνουν περίοπτη θέση, κρεμασμένα στον τοίχο.

image3

Εκείνη, ως αρχαιολόγος αλλά και με πολλές παράλληλες ενασχολήσεις, ανέλαβε προσωπικά τη διακόσμηση του χώρου, ενώ διατήρησε την επίπλωση του σπιτιού ως είχε, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα χαλαρωτικό χώρο, ο οποίος όμως παρά τα τρία χρόνια της λειτουργίας του παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Μετά από συζήτηση με την κυρία Μαντά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το αυθεντικό της ατμόσφαιρας οφείλεται στο ότι η ιδιοκτήτριά του δε στοχεύει στο οικονομικό κέρδος, αλλά στο να ταξιδέψει τον επισκέπτη –κι όχι τον πελάτη, γιατί πολύ απλά δε νιώθεις έτσι σε αυτό το περιβάλλον- σε μια άλλη εποχή, η οποία μου μοιάζει παραμυθένια, ειδικά όταν βλέπω την παρακάτω εικόνα.

image4
Αλλά νομίζω πως δε χρειάζεται να μιλήσω άλλο για την ποιότητα αυτού του wine bar γιατί θα γίνω κουραστικός. Αντιθέτως, θα αναφερθώ σε κάποια πιο πρακτικά στοιχεία. Το Doctor John θα το βρείτε στο κέντρο της Αράχωβας, στο νούμερο 257 της οδού Ανδρούτσου και λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα και κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με ωράριο 16:00-3:00. To menu περιλαμβάνει ότι θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από ένα bar, αν και θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα μπουκάλι καλό κρασί, ενώ οι τιμές είναι μάλλον χαμηλότερες από το συνηθισμένο και το service άψογο. Τέλος, η μουσική προσαρμόζεται στα γούστα του επισκέπτη υπό την επιμέλεια της κυρίας Κατερίνας, με τον ρητό όρο ότι απαγορεύονται τα μπουζούκια και τα λαϊκά!

Μετά από μια πολύωρη επίσκεψη και αρκετή φωτογραφική εργασία από το μέρος μου, αφήσαμε το Doctor John με μια γλυκιά μελαγχολία και την επιθυμία να το ξαναεπισκεφτούμε σύντομα!

image5

image6

 

Εκδοτική Ομάδα
Εκδοτική Ομάδα

Ελένη Πουλογιαννοπούλου και Μαρίνος Σωτηρόπουλος

Kate Leo Titanic
d317f12ee48146f03e4d5f8edd19e125

Κάντε ένα σχόλιο: