birdy poster

Birdy, μια κριτική ματιά (1984)

Άννα Πατρικίου

Η Ιστορία ακολουθεί τη φιλία δυο νεαρών από την Φιλαδέλφεια.

Τα δυο παιδιά γυρνάνε από τον πόλεμο του Βιετνάμ ο καθένας με τα δικά του τραύματα: o Al (Nicolas Cage) με καμένο πρόσωπο και κάποιο πρόβλημα στο πόδι του, ενώ ο άλλος (Matthew Modine) με το χαϊδευτικό Birdy (στα αγγλικά σημαίνει πουλάκι) είναι κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική. Δεν έχει μιλήσει εδώ και ένα μήνα και φαίνεται να πιστεύει ότι έχει μετατραπεί σε πουλί. Ο Al καλείται να προσπαθήσει να τον συνεφέρει στην πραγματικότητα. Εδώ ξεκινά μια σειρά από flashback.

cage_birdy

Ο Al έρχεται από ένα βίαιο περιβάλλον, περνά τις μέρες του έξω, κυνηγώντας κοπέλες. Ο Birdy από την άλλη είναι πιο κλειστός χαρακτήρας. Προτιμά να γεμίζει τος ώρες του παρατηρώντας πουλιά και ονειρεύεται μια μέρα να πετάξει· έτσι ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε την περίεργη εμμονή του Birdy.

Οι δυο φίλοι είναι αχώριστοι, όμως όσο μεγαλώνουν απομακρύνονται ο ένας απ’ τον άλλον, λόγω των διαφορετικών ενδιαφερόντων τους. Αυτό δεν τους σταματά από το να μπλέκονται ακόμα σε κάποιες περιπέτειες.

Η σχέση τους εξελίσσεται ετεροχρονισμένα. Καθώς παρακολουθούμε τον Al να προσπαθεί να εκμαιεύσει μια ανθρώπινη ανταπόκριση από τον Birdy στην κλινική, βλέπουμε την επικοινωνία τους ως έφηβοι να φθίνει, καθώς ο Birdy χτίζει έναν παράλληλο κόσμο (ένα κλουβί για καναρίνια στο δωμάτιό του). Στον κόσμο αυτό απελευθερώνει το πνεύμα του και καταφέρνει να πετάξει, απομακρύνεται όμως από τον Al με τις επιλογές του. Καθώς βλέπουμε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια του Birdy, περνάμε εύκολα από αυτήν στο όνειρο και πάλι πίσω.

1

Ο μεγάλος χωρισμός έρχεται στον πόλεμο, όμως θα δούμε ότι και οι δύο χρειάζονται ακόμα ο ένας τον άλλο.

Η ταινία βασίζεται στους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους, καθώς οι ερμηνείες τους είναι καταπληκτικές. Οι ηθοποιοί καλούνται να παίξουν χωρίς σημαντικά εργαλεία για την τέχνη τους. Ο Nicolas Cage καταφέρνει να συγκινήσει χωρίς το πρόσωπό του και ο Matthew Modine που αρνείται την γενικότερη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Μία από της καλύτερες στιγμές της ταινίας αποτελεί η τελική σκηνή, που ο Al μέσα από έναν μονόλογο επιβεβαιώνει τη φιλία τους, κρατώντας στην αγκαλιά του τον Birdy, που τελικά ανταποκρίνεται. Θα το σκάσουν για να μπορέσει ο Birdy να πετάξει για μια τελευταία φορά.

Μετά το τέλος της ταινίας έμεινα να αναρωτιέμαι αν η πραγματική και απόλυτη ελευθερία μπορεί να υφίσταται και κάπου αλλού, εκτός από το μυαλό μας…

2

Το Birdy είναι μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του William Wharton,  (1978).

Σκηνοθεσία: Alan Parker

Σενάριο: Sandy Kroopf, Jack Behr

Cast: Matthew Modine, Nicolas Cage, John Harkins, Sandy Baron

Διάρκεια: 120′

Φωτογραφίες από http://www.imdb.com/title/tt0086969/,cinemastationblog.wordpress.com και stills της ταινίας

Άννα Πατρικίου
Άννα Πατρικίου

'Εχει περάσει στη γεωλογία για να αντιμετωπίσει την ανάγκη της για εκδρομές, αλλα όταν δεν τρέχει στα βουνά αρέσκεται να βλέπει ταινίες. Πολλές πολλές ταινίες. Το καταφύγιο της καθημερινότητάς της μπορεί να είναι μια ταινία στο σινεμά που ακολουθείται από γεύμα ή βόλτα στις γειτονιές της Αθήνας (πάντα με καλή παρέα εννοείται), ή ένα βιβλίο, το οποίο ανάλογα με το είδος του θα διαβαστεί υπό το soundtrack αντίστοιχων ταινιών.

katniss
DSC_3030 φιξ

Κάντε ένα σχόλιο: