image001

Οπαδοκατάσταση

Ελένη Πουλογιαννοπούλου

Γενικότερα δε με απασχολούν ιδιαίτερα οι “αιώνιες διαμάχες’’ μεταξύ των δυο φύλων. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι ο τομέας του αθλητισμού, με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την πλειονότητα των αντρών, με ενοχλεί αφάνταστα.

Δεν είμαι εναντίον του αθλητισμού. Η άθληση είναι πολύ σημαντική για την υγεία, σωματική και ψυχική. Ακόμα και η ενασχόληση με τα “αθλητικά” είναι ένα είδος ψυχαγωγίας. Η χαρά της νίκης που πέτυχε η ομάδα σου, οι πανηγυρισμοί, το ομαδικό πνεύμα.

Δεν μπορώ όμως να δεχθώ το φανατισμό. Τα περισσότερα αρσενικά υποστηρίζουν φανατικά μια ομάδα. Ας δεχθούμε τώρα ότι είναι κάπως φυσιολογικό αυτό. Ωστόσο, το τι συμβαίνει από εκεί και πέρα, συγγνώμη, αλλά με ξεπερνά.

Οι φίλαθλοι σπανίζουν. Οι οπαδοί χιλιάδες. Συσπειρώνονται και σε σωματεία κιόλας ώστε να δρουν οργανωμένα!

Πως; Ξημεροβραδιάζονται σε κεντρικά γραφεία ομαδικών συλλόγων ή ακόμη και σε καφετέριες, καπνίζοντας και συζητώντας ολημερίς τις μεταγραφές της ομάδας, τις αποφάσεις του προέδρου, το κατά πόσο είναι προδότες ή μη οι παίκτες τους. Πράγματα που, οι πιο νέοι, δημοσιεύουν τακτικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά για τα οποία κανένας δε ρώτησε, ούτε και ενδιαφέρεται για τη γνώμη τους.

images (12)

 Ωστόσο, αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι πώς θα πουληθούν τόσα εισιτήρια διαρκείας ή και κανονικά;

 Βέβαια! Αφού οι ενήλικοι ή τα παιδιά που θέλουν πραγματικά να παρακολουθήσουν έναν αγώνα και να χαρούν με τη νίκη της ομάδας τους, αποθαρρύνονται καθώς το περιβάλλον στις εξέδρες τον γηπέδων γίνεται συνεχώς πιο απαγορευτικό.

Εντάξει δεν είμαι βαθιά χωμένη στα πράγματα για να γνωρίζω ακριβώς ποιοι κάνουν τα επεισόδια. Διαρκώς το ένα σωματείο εξαπολύει κατηγορίες εναντίον άλλων για καταστροφές και στημένους αγώνες. Έχουν χαθεί μέχρι και ζωές!

 Για ποιό λόγο; Γιατί κάποιοι απαίδευτοι θεωρού ότι ο ξυλοδαρμός είναι ο τρόπος για να λύσουν τις ουσιαστικά
ανύπαρκτες, ηλίθιες και ασήμαντες για την υφήλιο διαφορές τους!

image001

Ταυτοχρόνως, κανένας από τους παράγοντες δεν δίνει δεκάρα για αυτούς. Οι παίκτες πληρώνονται, οι παράγοντες πλουτίζουν, οι ομάδες δεν είναι όπως παλιά. Προφανώς και δεν παίζουν αποκλειστικά για τη φανέλα.

Είναι όλα τόσο προφανή! Όπως οι γυναίκες παθιάζονται όταν ψωνίζουν και πολλές φορές ξεχνούν ότι δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης στη γη, έτσι και οι άντρες “παρκάρονται” σε τέτοιου είδους χώρους πχ. γήπεδο, σωματεία κλπ. ώστε να μην ενοχλούνται και πολύ, σκεπτόμενοι σοβαρές υποθέσεις της ζωής.

Σαν να βάζουμε τα λιοντάρια στην αρένα να αγωνιστούν και τελικά να κατασπαράζονται οι θεατές και αυτά να φεύγουν άθικτα και με λεφτά στην τσέπη!

Ας μην αναλύσω τώρα και την ποιότητα του αθλητισμού στην επαρχία. Εκεί το ξύλο διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ συμπαικτών, παικτών, διαιτητή και προπονητών. Ένας live θρίαμβος!

  Η χαρά του αθλητισμού είναι μεγάλη και πραγματικά δεν έχει καμία σχέση με αυτά που συμβαίνουν και περιγράφονται παραπάνω. Συγγνώμη αν προσέβαλα κάποιους, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια στη βλακεία!

image003

Η μόνη ίσως ξεκαρδιστική πινελιά στην όλη υπόθεση είναι ο αγαπημένος μου κύριος Τσουκαλάς που ζει επισήμως στην κοσμάρα του, στην οποία έχει καταφέρει και παρουσιάζει και εκπομπή!

Άντε γεια!!

 

Πηγές εικόνων: www.4news.grwww.prasinoforos.grwww.stoxos.gr

Ελένη Πουλογιαννοπούλου
Ελένη Πουλογιαννοπούλου

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από την Πάρο, ένα χωριό της Μεσσήνης και από την Πόλη. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ελληνικά νησιά, τα αστυνομικά της Agatha Christie, την όμορφη παρέα, το καλό κρασί και φυσικά τις λιχουδιές (κυρίως αλμυρές, αλλά με αδυναμία στα ταρτάκια!). Σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τραγουδάει ενίοτε, και ελπίζει κάποια στιγμή να γίνει μία άξια γιατρός, να μη χάσει τους φίλους της και επιτέλους να καταφέρει να πάρει ένα σκύλο!

image009
Film-Noir-Wallpaper

1 Comment

  1. Νέαρχος Reply to Νέαρχος

    Όταν η Thatcher αντιμετώπισε την βία στα αγγλικά γήπεδα (Heysel Stadium 1985)
    ….Οn 31 May, British Prime Minister Margaret Thatcher put pressure upon the FA to withdraw English clubs from European competition, and 2 days later UEFA banned English clubs for “an indeterminate period of time”

Κάντε ένα σχόλιο: