pochettes

Η δικαίωση της pochette

Γιώργος Ευγενίδης

Έχει έρθει η ώρα της καθολικής δικαίωσης όλων ημών των “πετσετάκηδων”!

Είναι εντελώς προφανές, καταφανές, πασίδηλο και όποιο άλλο επίθετο μπορείτε να σκεφτείτε, πως δεν έχετε καταλάβει περί τίνος μιλάμε. Δεν σας αδικώ! Αλλά όταν κοτζάμ πρωθυπουργός κοτσάρει μια pochette στην τσέπη του, τότε έχει έρθει η ώρα της καθιέρωσης και της καταξίωσης. Ή για να το θέσουμε αλλιώς: έχει έρθει η ώρα της δικαίωσης.

Η pochette ή μαντηλάκι (άμα δεν το πολυέχετε με το Γαλλικό) ή ακόμα πιο κωδικοποιημένα το “πετσετάκι” (για ορισμένους εκ των βουνών καταγομένων) έχει επιστρέψει για τα καλά και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Εδώ δεν το αμφισβήτησε κοτζάμ πρωθυπουργός (για τον θεσμό μιλάμε, όχι για τον Τσίπρα τον ίδιο) και υπάκουσε στην παραίνεση του ράφτη του – εξαιρετικός, να τα λέμε όλα.

Αν έχετε δει ποτέ το «Εκείνες και Εγώ», εκείνο το καταπληκτικό σίριαλ του Ant1, με τον Γιάννη Μπέζο να δίνει ρεσιτάλ ως τεμπέλης και καταφερτζής playboy ονόματι Ζάχος Δόγκανος, τότε δεν έχετε καμία αμφιβολία για το τι λέω. Το ποσετάκι, ένα εξαιρετικό αξεσουάρ-σύμβολο της ανδρικής κομψότητας, έχει κάνει ένα δυναμικό come-back και κύριοι που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και να προσθέσουν ένα άγγιγμα κομψότητας στο ντύσιμό τους, formal ή semi-formal, αρκεί απλά να το τολμήσουν.

 

 

be4e6c346ee013167c906337b38ccb9b

Το ποσετάκι, ένα εξαιρετικό αξεσουάρ-σύμβολο της ανδρικής κομψότητας, έχει κάνει ένα δυναμικό come back για κυρίους που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και να προσθέσουν ένα άγγιγμα κομψότητας στο ντύσιμό τους.

 

 

Βέβαια, μην το κάνετε σαν τον Πρόεδρο Αλέξη. Ο άνθρωπος, από την άρνησή του να βάλει γραβάτα, υποπίπτει σε διαρκή στυλιστικά λάθη. Αρχικά, ξεκίνησε φορώντας ραμμένο κοστούμι, στο οποίο κολυμπούσε. Αυτό διορθώθηκε προϊόντος του χρόνου. Παράλληλα, έβαλε στην έξω τσέπη του σακακιού ένα ποσετάκι σε pocket square version. Για να το κάνουμε λιανά : φαινόταν μόνο η μία άκρη της ποσέτ, η οποία είχε τετράγωνο σχηματισμό. Και αυτό είναι λάθος! Είναι λάθος, όταν ένας κύριος επιλέγει ένα pocket square σχήμα να μην φορά γραβάτα. Όπως είναι λάθος ένας κύριος να φορά ένα three-piece-suit (δηλαδή κοστούμι με γιλέκο) και να μην φορά γραβάτα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Επίσης, κάτι πρέπει να κάνει ο Πρόεδρος Αλέξης, διότι το ποσετάκι του πέφτει διαρκώς, σε βαθμό που κάποια στιγμή εξαφανίζεται ή απλά αχνοφαίνεται από το άνοιγμα της τσέπης.

 

 

images (8)

Το μαντήλι οφείλει να έχει διαφορετικό σχέδιο από αυτό της γραβάτας και μάλιστα πρέπει να δημιουργεί ένα διαρκές κοντράστ.

Μια pochette στο πέτο προσθέτει πολλά στο αντρικό ντύσιμο. Καταδεικνύει πως ο κύριος που τη φορά είναι λίγο πιο τολμηρός και δεν συμβιβάζεται με ένα απλό κοστούμι ή σακάκι. Αντίθετα, προσωποποιεί το ρούχο του, του δίνει μια διαφορετική νότα. Ένα σύνηθες λάθος, ένας «δογκανισμός», είναι να νομίζουμε πως η γραβάτα και το μαντήλι πρέπει να έχουν το ίδιο pattern. Αντιθέτως, το μαντήλι οφείλει να έχει διαφορετικό σχέδιο από αυτό της γραβάτας και μάλιστα πρέπει να δημιουργεί ένα διαρκές κοντράστ. Επί παραδείγματι, αν γραβάτα και πουκάμισο είναι διαφορετικής απόχρωσης (ως οφείλουν, εκτός αν δουλεύετε πόρτα σε νυχτερινό κέντρο), τότε δεν είναι κακό η pochette να προσθέτει και μια τρίτη απόχρωση στην εξίσωση.

 

images (9)

Η ασφαλής επιλογή είναι ένα λευκό, μεταξωτό κατά προτίμηση μαντήλι.

Η ασφαλής επιλογή είναι ένα λευκό, μεταξωτό κατά προτίμηση μαντήλι. Αυτό όμως είναι για αρχάριους. Τολμήστε με διαφορετικά χρώματα και διαφορετικά patterns. Βέβαια, η pochette είναι δίκοπο μαχαίρι: αν τη φορέσεις σωστά, παίρνεις bonus points κομψότητας, αν τη φορέσεις λάθος, είναι σαν να έχεις βάλει μια ωραιότατη χαρτοπετσέτα στην τσέπη σου. Συνεπώς, αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να το υποστηρίξεις, άσ’ το να πάει, άσ’ το!

Τρόποι υπάρχουν πολλοί: pocket square (το τετραγωνάκι, λέμε!), το γνωστό τριγωνάκι (που δεν μ’ αρέσει γιατί μου θυμίζει τον τρόπο που είναι διπλωμένες κάποιες πετσέτες σε επίσημα δείπνα), το «puff» που δεν είναι άλλο από ένα πιο χαλαρό δίπλωμα της ποσέτ, ταιριαστό και για casual και για formal ντύσιμο (personal favorite), το dandy (όπως διπλώνει κανείς για το puff, απλά γυρνά το μαντήλι από την ανάποδη) και πολλά άλλα. Χρήσιμο είναι το tutorial του Men’s Fashion Magazine για μια εισαγωγή. Μετά, παίξτε μόνοι σας!

 

 

Για να το πούμε και αλλιώς : ένα προσεγμένο ποσετάκι σας δίνει πόντους και σας κάνει να δείχνετε εξαιρετικά elegant. Δεν είστε φλώροι, απλώς δίνετε σημασία στη λεπτομέρεια. Και το έτερο βασικό είναι κανείς να τολμά και να μην παίζει μονοδιάστατα με ένα αξεσουάρ που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να αναδεικνύει το προσωπικό στίγμα.

Με μια υποσημείωση : το κοστούμι/σακάκι σας να το φοράτε και να μην σας φοράει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, η οποία όμως δεν θα αργήσει να ειπωθεί.

 

 

 

pochettes

Πηγή φωτογραφιών: Urban Mogul Life, “Jewelz of the day….the pocket square”, www.dressinghomme.comwww.pinterest.comwww.kamiceria.com

Γιώργος Ευγενίδης
Γιώργος Ευγενίδης

Πολιτικός συντάκτης, πράγμα που σημαίνει πως γράφει για την πολιτική. Πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο. Μέχρι και εδώ πολιτική. Στον (αν)ελεύθερο χρόνο του θέλει να ξεχνά την πολιτική. Φίλοι, πολλή μουσική, καλό φαγητό, κρασί και ουίσκι κατά προτίμηση, τρέξιμο. Όχι υποχρεωτικά με αυτή τη σειρά.

Dhaka 573-L
image009

Κάντε ένα σχόλιο: