FINAL_LOGO

Άνοιξη στο ”Χειμώνα Καλοκαίρι”

Ευτέρπη Μιχαηλίδου

Το ”Χειμώνα Καλοκαίρι” δεν είναι απλώς μια ακόμα ταβέρνα στη Νέα Μάκρη. Είναι μία ”πολίτικη” γαστρο-ταβέρνα, προσεγμένη ως και την τελευταία λεπτομέρεια, στην οποία με πολλή αγάπη και μεράκι, ο Φώτης Χρυσανθίδης και η Νίκη Παρλιάρου (μητέρα και γιος από την Πόλη) σερβίρουν κάπως διαφορετικά και ευφάνταστα παραδοσιακά πιάτα που θυμίζουν κάτι από φαγητό της γιαγιάς στην πιο μοντέρνα εκδοχή τους.

Συστημένοι, λοιπόν, από τον πολύ καλό φίλο του θείου μου, Στέλιο Παρλιάρο, ο οποίος είναι και ο θείος του Φώτη Χρυσανθίδη (βλέπετε το μαγειρικό και ζαχαροπλαστικό ταλέντο είναι κληρονομικό σε αυτήν την οικογένεια) αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το ”Χειμώνα Καλοκαίρι” ως προεόρτιο δείπνο των γενεθλίων μου. Εντάξει, προφανώς και ο θείος μου το είχε επισκεφτεί ξανά (αλίμονο), οπότε και εμείς ήμασταν σίγουροι ότι θα φάμε καλά.

χειμωνα 6

Στο minimal και ταυτόχρονα ζεστό χώρο του μαγαζιού (προσέξτε πάνω αριστερά τα πολύχρωμα μίξερ γνωστής εταιρείας που δίνουν μια νότα τσαχπινιάς) μας η χαμογελαστή Μαριάννα, σύζυγος του Φώτη, η οποία μας οδήγησε στο τραπέζι μας δίπλα στο τζάκι και εν συνεχεία μας έκανε μια πλήρη ανάλυση του μενού, βομβαρδίζοντάς μας στην κυριολεξία. Τελικά, αποφασίσαμε να την εμπιστευτούμε και δίνοντας κάποια βασικά στοιχεία του τι θέλουμε να δοκιμάσουμε, την αφήσαμε να μας προσφέρει ένα ”ποτ πουρί”  γεύσεων, απόφαση η οποία μας δικαίωσε, όπως αποδείχτηκε λίγη ώρα μετά.

Ξεκινάμε, λοιπόν. Σαλάτα “Χειµώνα Καλοκαίρι” (πράσινη σαλάτα, ντοµατίνια, αβοκάντο, πιπεριές χρωµατιστές, µανιτάρια) και “Castello” (τρυφερές σαλάτες µε υφάλµυρη πανακότα µπλε τυριού) για αρχή μαζί με φάβα, ντολμαδάκια γιαλατζί σπιτικά, πατάτες τηγανητές “a la castello” (µε σάλτσα µπλε τυριού), αλµυρό κανταΐφι µε µπλε τυρί “castello”, χταπόδι στα κάρβουνα, γαρίδες τηγανητές και φυσικά την καταπληκτική μελιτζανοσαλάτα με τυριά και την ευχάριστη καπνιστή εσάνς που αφήνει στο στόμα.

7
4

5

6

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η Μαριάννα υπερέβαλε λίγο στις ποσότητες, αλλά διαβάστε και τη συνέχεια. Έρχονται τα κυρίως. Εδώ τα κάρβουνα, όπως καταλάβατε ψήνουν και κρεατικά και ψαρικά. Σουβλάκι φιλέτο κοτόπουλο µπούτι µε πιπεράτη σάλτσα µουστάρδας, Ψαρονέφρι µαριναρισµένο µε διάφορα πιπέρια και πιπεράτη σως, Καραβιδόψιχα αχνιστή µε linguini, σάλτσα ούζου, ντοµατίνια και πιπεριές και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει το Χιουγκιάρ: πουρές µελιτζάνας µε µοσχαράκι κοκκινιστό (τας κεµπάπ).

11

10

8

Το αν μας άρεσε, φάνηκε από τα άδεια πιάτα. Και, όμως, πέντε άτομα όλα και όλα, αλλά τα καταφέραμε.

Όλα, βέβαια, με τη συνοδεία κόκκινου κρασιού: μερλό για τις κυρίες και αγιωργίτικο για τους κυρίους και φυσικά την ευχάριστη παρέα της Μαριάννας, η οποία αφού μας περιποιήθηκε και με το παραπάνω, καθίσαμε μαζί μας να τα πούμε.

Η βραδιά δε θα μπορούσε να κλείσει πιο γλυκά. Βέβαια, αφού το ”Χειμώνα Καλοκαίρι” είναι από τα λίγα μαγαζιά στα οποία τα επιδόρπια είναι ισάξια του φαγητού. Πως θα μπορούσε να μην είναι, όμως, δεδομένου ότι έχουν την υπογραφή του Φώτη Χρυσανθίδη και την αύρα του Στέλιου Παρλιάρου. Οι επιλογές μία και μία: Caramelia (µους σοκολάτα γάλακτος µε υγρή βάση από φιστίκι Αιγίνης και κρέµα καραµέλας), Μπίτερ σοκολάτα γκανάζ µε κοµµάτια καραµέλας και ουίσκι, ζεστό Φοντάν σοκολάτας με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης και φυσικά τούρτα Σεράνο.

1

2

Στο ”Χειμώνα Καλοκαίρι” η Πόλη συναντά τη Μεσόγειο, τα κάρβουνα ψήνουν κρεατικά και θαλασσινά και η ζαχαροπλαστική είναι το μεράκι τους. Αν σας βγάζει ο δρόμος σας λοιπόν στην Ανατολική Αττική, μη χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε. Αλλά και να μη σας βγάλει, το ” Χειμώνα Καλοκαίρι” αποτελεί από μόνο του προορισμό.

slide-02

Προσωπικά, θα επαναλάβω τη γαστρονομική εμπειρία το καλοκαίρι, στον καταπράσινο κήπο με το λευκό ξύλινο περίπτερο, ίσως για ουζομεζέδες αυτή τη φορά. Ένα είναι σίγουρο, οι γεύσεις που θα δοκιμάσετε αξίζουν και το τελευταίο χιλιόμετρο.

Tip: εδώ μπορείτε να έρθετε και με τον τετράποδο φίλο σας, αφού το μαγαζί είναι pet friendly.

 Λεωφόρος Ποσειδώνος 93, Νέα Μάκρη, τκ. 19005

  22940-99704, 6944-636134, 6937-067332

https://el-gr.facebook.com/xeimonakalokairi

 http://www.xeimonakalokairi.gr/

 Παρασκευή: 13:00 – 00:00, Σάββατο: 13:00 – 00:00, Κυριακή: 13:00 – 19:00, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ: ανοιχτά από το μεσημέρι

Πηγές εικόνων: προσωπικό αρχείο, http://www.xeimonakalokairi.gr/

Ευτέρπη Μιχαηλίδου
Ευτέρπη Μιχαηλίδου

Βορειοελλαδίτισσα από τα Γιαννιτσά, μένει και σπουδάζει Ιατρική στην Αθήνα. Ζει το δικό της “quality and the city” και χόμπι της είναι οι «επικίνδυνες μαγειρικές» υπό το soundtrack jazz, swing και rock μουσικών. Παίζει πιάνο από μικρή και ερωτεύεται με τις μπαλάντες του Chopin. Αγαπά τη μόδα και της αρέσει να κακομαθαίνει τον εαυτό της. Πιστεύει πως: “being well dressed is a beautiful form of politeness”. Και θέλει πάντα να είναι ευγενική.

kentriki
6

1 Comment

Κάντε ένα σχόλιο: