6

Το thenewblack.gr στο Οινόραμα 2017

Στράτος Ξυράφης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και αυτή την χρονιά η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο και βέβαια στην Ελλάδα.  Το Οινόραμα διοργανώθηκε και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο στις 11-13 Μαρτίου. Και αυτή την χρονιά χιλιάδες επισκεπτες-οινόφιλοι και επαγγελματίες είχαν την ευκαιρία να γευτούν οίνους από όλη την Ελλάδα και να δοκιμάσουν διαφορετικές εκδοχές ποικιλιών από διαφορετικούς αμπελότοπους της χώρας.

Τουλάχιστον 250 παραγωγοί βρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τις ετικέτες τους και δίνοντας σε όλους μας την δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα προϊόντα τους.

Οι ετικέτες νέων παραγωγών αλλά και οι ιδιαίτερες ποικιλίες κέρδισαν τις εντυπώσεις !

Στις παράλληλες εκδηλώσεις Οινικές Αποκαλύψεις παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν τα παρακάτω :

  • 34 πολύ μικρά οινοποιεία, η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 30.000 φιάλες, το καθένα με δικό του σταντ
  • Οι «αφανείς» ποικιλίες αμπέλου
  • Κρασιά που παράγονται με γηγενείς (μη επιλεγμένες) ζύμες
  • Κρασιά χωρίς θειώδη
  • Αφιλτράριστα κρασιά
  • Κρασιά από σταφύλια βιοδυναμικής γεωργίας
  • Τα «φυσικά» κρασιά

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Ζάππειο.

4

5

DSC06076

DSC06066

7

8

DSC06057Ένα ιδιαίτερο κρασί που δοκίμασα είναι το Δαφνί 2015 του Οινοποιείου Λυραράκη. Η ποικιλία «Δαφνί» αποτελεί σπάνια λευκή κρητική ποικιλία, που βρίσκεται κυρίως στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι τα θαυμάσια πρωτογενή αρώματα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στον φλοιό της ράγας.2

Η ποικιλία οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο φυτό (τη Δάφνη) λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζουν τα αρώματά τους.

Λευκή οινοποίηση, με παραμονή του γλεύκους από 8 έως 10 ώρες μαζί με τους φλοιούς προκειμένου να γίνει καλύτερη εκχύλιση των αρωμάτων. Ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 18 βαθμών Κελσίου.

1

Χρώμα απαλό κίτρινο

Αρώματα βοτανικός χαρακτήρας, με ένα μπουκέτο από μέντες, χαμομήλι, μαντζουράνα, πράσινο τσάι και προφανώς δαφνόφυλλα οσμή που δε θα ξεχάσετε ποτέ από το συγκεκριμένο οίνο, μιας και αποτελεί την κυρίαρχη μυρωδιά.

Αλκοόλ: 13%

Οξύτητα: υψηλή οξύτητα

Mέτριο σώμα

Ξηρός οίνος

Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το πολυσυζητημένο μπλε κρασί.

3

Ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό στην όψη κρασί, αλλά όχι ιδιαίτερα γευστικό κρασί, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα. Δε θυμίζει τόσο πολύ κρασί. Υπάρχουν έντονα τα αρώματα φρούτων του δάσους και γενικά blueberries-blackberries. Το συνιστώ σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, αλλά θεωρώ ότι οι λάτρεις του καλού κρασιού δε θα συγκινηθούν!

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση, όσον αφορά τα οινοποιεία και τις ετικέτες τους θα βρείτε εδώ.

 

Στράτος Ξυράφης
Στράτος Ξυράφης

Γεννήθηκα στο Βέλγιο και ζω στην Αθήνα. Είμαι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής Οινολογίας-Αμπελουργίας στην Αθήνα. Ως λάτρης του κρασιού, ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας νέους οίνους, της χώρας μας και όχι μόνο. Μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία προσπαθώ να ανακαλύπτω φυσικά τοπία και να καταγράφω την χαοτική καθημερινότητα των πόλεων που επισκέπτομαι.

FINAL_LOGO
Cranston-Philip-k-dick-electric-dreams-amazon-feature-IMG-Geekexchange021517

Κάντε ένα σχόλιο: