DSC06035

Το thenewblack.gr στο Peloponnese Wine Festival

Στράτος Ξυράφης

Το thenewblack.gr βρέθηκε στο Peloponnese Wine Festival, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείo Hilton στις 19/2/2017. Με ρεκόρ συμμετοχών από 47 μέλη-παραγωγούς, ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας παρουσίασε τα κρασιά του και έδωσε τη δυνατότητα σε οινόφιλους και επαγγελματίες να δοκιμάσουν τα ιδιαίτερα και γευστικά κρασιά του. Περισσότερα από 300 μοναδικά κρασιά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, ανάμεσα τους τα Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Κυδωνίτσα, Μαύρο Καλαβρυτινό, Σιδερίτης, Βερτζαμί, Αυγουστιάτης αλλά και Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Gewurtzraminer, τα οποία μπόρεσαν να γευτούν και να απολαύσουν οι επισκέπτες.DSC06025

DSC06027

Παράλληλα υπήρξαν εκδηλώσεις-Master-Classes, όπου πραγματοποιήθηκαν γευσιγνωσίες παλαιωμένων οίνων, κρασιών από σπάνιες ποικιλίες της περιοχής της Πελοποννήσου, αλλά και η Ελληνική εκδοχή διεθνών ποικιλιών από το terroir της Πελοποννήσου.

DSC06032Στο πρώτο Master Class με αντικείμενο την ‘Παλαιωμένη’ Πελοπόννησο παρουσιάστηκαν από τον Γρηγόρη Μιχαήλο Dip WSET  10 παλαιωμένα κρασιά, όπου η παλαίωση κυμαίνονταν από 10 ως 20 χρόνια. Πολλά από αυτά δύσκολα θα τα βρείτε στο εμπόριο, αλλά αν έχετε την τύχη και βρείτε κάποιο από αυτά, είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε από τα αρώματα και τις γεύσεις που θα ανακαλύψετε.

Μερικά από τα κρασιά που ξεχώρισα με βάση τα δικά μου γευστικά κριτήρια είναι τα παρακάτω: Παναγιωτόπουλος-Cabernet Sauvignon 2006, Terra Leone-Syrah 2006, Terroir-Κτήμα Παπαιωάννου 2004, Cave-Κτήμα Μερκούρη 2004 και τέλος ένα γλυκό Μαυροδάφνη Πατρών-Παρπαρούση.

Στο δεύτερο  Master Class  δοκιμάστηκαν λιγότερο γνωστές γηγενείς ποικιλίες αλλά και ‘ακυκλοφόρητες’ ποικιλίες μέσα από μία ‘discοvery’ γευσιγνωσία, παρέα με τον οινολόγο Σοφοκλή Πετρόπουλο. Παρουσιάστηκαν και δοκιμάστηκαν 8 ετικέτες κρασιών, με ιδιαίτερα αρώματα και γευστικά στοιχεία.

Οι 8 ποικιλίες είναι οι εξής : Σιδερίτης-Αχαιών Οινοποιητική 2015, Τινακτόρωγος-Κτήμα Μπριντζίκη 2015, Σκλάβα-Αμπελώνες Ζαχαριά 2015, Κυδωνίτσα-Οινοποιητική Μονεμβασιάς 2015, Μαύρο Καλαβρυτινό-Τετράμυθος 2016, Μαυρόστυφος-Strange Birds-2015, Βερτζαμί-Οινοποιία Μαρκόγιαννη 2014 και ένα γλυκό οίνο Μαυρόστυφο-Κτήμα Σκούρα.DSC06006

Στο τρίτο Master Class, o Γρηγόρης Κόντος Dip WSET μας μίλησε για τις διεθνείς ποικιλίες στην Πελοπόννησο, δοκιμάζοντας 8 κρασιά, όπου διαπιστώσαμε την αξία, την ποικιλομορφία και τη δυναμική τους στον αμπελώνα της Πελοποννήσου.

kyd_bottle

Για το κρασί της εβδομάδας, επέλεξα να σας προτείνω την Κυδωνίτσα της Οινοποιητικής Μονεμβασιάς, ένα από τα κρασιά που ξεχώρισα στην εκδήλωση και που θεωρώ ότι θα σας εντυπωσιάσει και εσάς.

100% Κυδωνίτσα

Τρύγος: Αρχές Σεπτεμβρίου

Αρώματα: Γλυκό του κουταλιού, Τροπικά φρούτα, Φράουλα, Φρουτώδες

Οξύτητα: Ισορροποιημένη οξύτητα

Περιγραφή: Χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, φινετσάτο άρωμα κυδωνιού, ιδιαίτερο φρουτώδες άρωμα και διακριτικό λόγω της γηγενoύς σπάνιας ποικιλίας, πλούσιο σώμα, φρεσκάδα, ευχάριστη οξύτητα, μακρά υπέροχη επίγευση.
Συνοδεύεται: Θαλασσινά, τυριά, πιάτα με λευκές σάλτσες.
Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος: 9 – 11 οC

 

Περισσότερες πληρόφορίες για την εκδήλωση και για τα κρασιά θα βρείτε στο www.peloponnesewinefestival.com

Πηγές : malvasiawines.grnews.travelling.gr

Στράτος Ξυράφης
Στράτος Ξυράφης

Γεννήθηκα στο Βέλγιο και ζω στην Αθήνα. Είμαι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής Οινολογίας-Αμπελουργίας στην Αθήνα. Ως λάτρης του κρασιού, ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας νέους οίνους, της χώρας μας και όχι μόνο. Μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία προσπαθώ να ανακαλύπτω φυσικά τοπία και να καταγράφω την χαοτική καθημερινότητα των πόλεων που επισκέπτομαι.

f21291d75cc03ee0_tgf_thm_16.9_1920x1080_1000433_640x360
Group of teenage friends sitting outdoors and using cellphone, Model: Brittany Beaudoin, Braden Beaudoin, Cassandra Kosmayer and Ryan Kosmayer

Κάντε ένα σχόλιο: