port-douro-xlarge

Οινικό ταξίδι στην Πορτογαλία: Το κρασί της εβδομάδας

Στράτος Ξυράφης

Η ιστορία του port ξεκινάει τον 17ο αιώνα. Το 1678, ενώ  ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία, κάτι πολύ σύνηθες την εποχή εκείνη, ο Άγγλος βασιλιάς Γουλιέλμος ο Γ΄ απαγόρευε την εισαγωγή γαλλικών κρασιών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειψη κρασιού στην αγγλική αγορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τους δραστήριους Άγγλους εμπόρους να στραφούν στους παραδοσιακούς τους φίλους και συμμάχους Πορτογάλους. Ταξιδεύοντας κατά μήκος του ποταμού Douro, βρήκαν πολύ πιο πλούσια και πυκνά κόκκινα κρασιά από αυτά που έβρισκαν στα παράλια. Έτσι, ξεκίνησε η μεταφορά των κρασιών αυτών προς την Αγγλία. Για να μπορέσουν να τα συντηρήσουν σε καλή κατάσταση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνήθιζαν να προσθέτουν κάποια ποσότητα brandy στα βαρέλια με το κρασί.

Portrait of William III (1650-1702) of Orange (oil on canvas)

Portrait of William III (1650-1702) of Orange (oil on canvas)

Τον 18ο αιώνα πολλοί Άγγλοι ίδρυσαν εταιρείες στην πόλη Oporto για το εμπόριο του κρασιού.  Πώς ανακαλύφθηκε όμως το port από τους Άγγλους; Μια ιστορία λέει ότι κάποιος έμπορος κρασιών από το Λίβερπουλ έστειλε τους γιους του στην Πορτογαλία για να βρουν κρασιά. Στην κοιλάδα του Douro, στο Lamego, βρήκαν ένα μοναστήρι, όπου οι μοναχοί πρόσθεταν brandy κατά τη διάρκεια και όχι μετά το τέλος της ζύμωσης.

Το 1756 ήταν μια χρονιά ορόσημο για το port, αλλά τελικά και για όλον τον κόσμο του κρασιού, όπου απέκτησε Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Συνολικά υπάρχουν ενενήντα επιτρεπόμενες ποικιλίες σταφυλιών για την παραγωγή του port. Οι πέντε από αυτές θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας (Touriga National, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao και Touriga Francesa).

Αυτήν την εβδομάδα λοιπόν, θα σας προτείνω ένα σχετικά φθηνό Port του οινοποιείου Quinta do Noval και την ετικέτα Noval Black Port. Αποτελεί ενισχυμένο οίνο που οινοποιείται, αρχικά, σαν ένα ερυθρό κρασί. Πριν το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, προστίθεται στο μούστο αλκοόλη σταφυλικής προέλευσης. Αποτέλεσμα της προσθήκης αυτής, είναι να σταματήσει η ζύμωση και να μείνουν στο κρασί πολλά από τα πρωτογενή αρώματα του σταφυλιού, μεγάλη ποσότητα αζύμωτων σακχάρων και υψηλός αλκοολικός τίτλος
Η ζύμωση πραγματοποιείται είτε στις παραδοσιακές lagares (χαμηλές, ανοιχτές τσιμεντένιες δεξαμενές), είτε σε ανοξείδωτες σύγχρονες δεξαμενές.
Μετά το τέλος της οινοποίησης, το Port παλαιώνει σε βαρέλια και μετά στη φιάλη. Ο χρόνος παλαίωσης καθορίζεται από το είδος του port που πρέπει να παραχθεί.3100030a

Θα το βρείτε εδώ

Αμπελότοπος (terroir) : Douro

Douro_Valley_Portugal_map

Σερβίρεται : 12-16ºC

Αίσθηση : Πολύ στυφό (πολλές ταννίνες)

Αλκοόλ : 19,5%

Αρώματα-γεύση : Blueberries, Κεράσι και Πιπέρι ενώ στην επίγευση λίγη Σοκολάτα 

Συνοδεύει : Τυριά (Stilton, μπλέ  τυριά, Cheddar, Brie), ξηρούς καρπούς και σοκολάτα bitter

Απολαύστε το δίπλα στο τζάκι ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική !

Πηγές: athinorama.grtelegraph.co.uk, winegarage.gr

Στράτος Ξυράφης
Στράτος Ξυράφης

Γεννήθηκα στο Βέλγιο και ζω στην Αθήνα. Είμαι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής Οινολογίας-Αμπελουργίας στην Αθήνα. Ως λάτρης του κρασιού, ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας νέους οίνους, της χώρας μας και όχι μόνο. Μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία προσπαθώ να ανακαλύπτω φυσικά τοπία και να καταγράφω την χαοτική καθημερινότητα των πόλεων που επισκέπτομαι.

thenextweb
f21291d75cc03ee0_tgf_thm_16.9_1920x1080_1000433_640x360

Κάντε ένα σχόλιο: