Group of teenage friends sitting outdoors and using cellphone, Model: Brittany Beaudoin, Braden Beaudoin, Cassandra Kosmayer and Ryan Kosmayer

Η συνάντηση των νέων με τις τάσεις και τα πρότυπα της εποχής

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Οι κοινωνίες του “ανεπτυγμένου” κόσμου ανέκαθεν εξελίσσονταν ραγδαία, τουλάχιστον στο πολιτιστικό κομμάτι. Μόδες, τάσεις, ρεύματα της εποχής, επηρέαζαν τον εκάστοτε λαό και διαμόρφωναν την κουλτούρα του, στοχεύοντας κυρίως στα νεανικά-εφηβικά στρώματα. Αυτή η τακτική, προερχόμενη από βιομηχανίες, ανθρώπους με μεγάλη επιρροή και φυσικά τα ΜΜΕ, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όμως τα πράγματα δεν βαδίζουν προς το καλύτερο και οι μικρότερες ηλικίες φέρνουν στα μάτια μας ολοένα και περισσότερα δείγματα της ‘’κάτω βόλτας’’.

crop-toplar-kisa-hazir3

  • ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ: Η τάση προς τα λεγόμενα “μικρομέγαλα” κυριαρχεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Οι κοπέλες αντιγράφουν το στυλ διάσημων γυναικών των social media και καταλήγουν να γίνονται πανομοιότυπες. Στενά φορέματα, κοντά μπλουζάκια και ψηλές μπότες με τακούνι, έχουν γίνει must σε ηλικίες 14-17. Φυσικά υπάρχει και ο απαραίτητος συνδυασμός βαψίματος, που περιλαμβάνει έντονα, μεγάλα χείλη, ψεύτικες βλεφαρίδες και σκούρα σκιά. Αυτή η εμφάνιση κυκλοφορεί σε αυτές τις ηλικίες κυρίως κατά τις βραδινές εξόδους τους. Τα αγόρια απ’ την άλλη, υιοθετούν το στυλ της μακριάς μπλούζας, του γυρισμένου παντελονιού και του ζελέ στο μαλλί. Ολιγαρκείς, αλλά εξίσου πανομοιότυποι

 

img_DSC_5227

  • ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ: Δεν περιλαμβάνουν πια τις πλατείες της γειτονιάς, τα παγκάκια και το γνωστό μαγαζί για κρέπες. Πλέον ηλικίες κυρίως 15-18 βγαίνουν σε ρακομελάδικα, κλαμπάκια της γειτονιάς και κοντινά μπαράκια. Τονίζω ότι στα 15 μου, η ανώτερη έξοδος ήταν στα γενέθλιά μου, σε καφέ της γειτονιάς πίνοντας σοκολάτα και συνεχίζοντας για πίτσα. Πλέον οι εορτασμοί των εφήβων επιτρέπουν μπύρα στα κρυφά ή κρασί σε μαγαζί που το επιτρέπει.

Teen-Selifies-S

  • ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ: Δεν υπάρχει έφηβος που να μην γνωρίζει απ’ έξω τις λειτουργίες και τις εφαρμογές που μπορεί να έχει σε ένα smartphone! Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Χρησιμοποιούν τόσο τα κινητά, όσο και τα social media εν γένει, για να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους με “μαρκετίστικο” τρόπο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί απ’ αυτούς διαθέτουν λογαριασμούς σε YouTube και Instagram, αποκτούν κοινό και ως κατάληξη, προσεγγίζονται από σπόνσορες και βγάζουν χρήματα. Ακόμη βέβαια και αυτό να μην συμβαίνει, συλλήβδην οι νέοι-έφηβοι κολλάνε τα μάτια τους στην μικρή αυτή οθόνη, με αποτέλεσμα την ψηφιακή συνομιλία.
  • ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: Με μία ξεχωριστή, δική τους διάλεκτο, που περιλαμβάνει φράσεις αργκό και slung λεξιλόγιο, έχουν δημιουργήσει τον δικό τους λεκτικό κύκλο. Φράσεις τύπου: “Είσαι πουθενάς”, “Ούτε καν” και λοιπά, πλαισιώνουν συζητήσεις ποικίλης θεματολογίας και κολλάνε παντού. Φυσικά, σε μια συζήτηση με κάποιον μεγαλύτερο τις ξεστομίζουν και ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι δεν τους καταλαβαίνουν ή αναρωτιούνται που βαδίζει η νεολαία.

Φυσικά, όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο θα αλλάζουν οι εποχές και οι τάσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι έφηβοι πρέπει να γίνουν τυποποιημένα φερέφωνα των στερεοτύπων της εποχής. Όλοι περάσαμε από αυτή την ηλικία και αυτό που συμπεραίνω είναι, ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο απ’ το να ζεις την ηλικία σου όπως σου αξίζει και να μην παρασύρεσαι από τα πρότυπα της εποχής. Ο κόσμος αλλάζει, όμως είναι στο χέρι της νεολαίας και των ανερχόμενων γενιών να οδεύσει προς το καλύτερο. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μαζί, να δώσουμε στους έφηβους ένα περιβάλλον σωστό, για την ανάπτυξη μιας γνήσιας ηλικιακά, προσωπικότητας!

Πηγές εικόνων: www.pufnoktalari.netwww.athens-dayandnight.grCayman CompassBest Cell Phone Spy Reviews

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου
Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου

Είμαι 20 χρόνων και σπουδάζω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Τρελαίνομαι να ψάχνω κάθε μέρα καινούριες ειδήσεις σε ειδησεογραφικά blogs, θεωρώ ότι η μουσική είναι κινητήριος δύναμη στη ζωή, είμαι αθεράπευτα ρομαντική με ειδίκευση στα μελιστάλαχτα άρθρα περί σχέσεων και συναισθημάτων. Έχω κολλήσει με την γιόγκα και οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να με δεις να κάνω ακροβατικά σαν πίθηκος πάνω σε δέντρο! Για να δώσω και μια πιο ψαγμένη νότα, γνωρίζω αγγλικά, γερμανικά και θεωρώ πολύ σημαντικά τα ταξίδια γιατί αφήνουν συνήθως ευχάριστες αναμνήσεις και μας γεμίζουν με νέες εμπειρίες!

DSC06035
athens_diamond_homtel_01

Κάντε ένα σχόλιο: