4d5014_1c733fffa356434ebae562c3b7b1f0f2

Η ιστορία της πραγματικής Χιονάτης

Μαίρη Γεροπέππα

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως «τα παραμύθια βγαίνουν μέσα από τη ζωή». Κλισέ ή όχι, επιβεβαιώνεται σε πολλές ιστορίες αυτή η ρήση. Μια από αυτές, και το αγαπημένο παραμύθι της Χιονάτης. Πριν λίγο καιρό διαβάσαμε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την αρχική υπόθεση του παραμυθιού, ωστόσο το κλασικό παραμύθι κατά την άποψη πολλών ερευνητών δεν είναι απλώς ένα παραμύθι, αλλά μια παραλλαγή της ζωής ενός υπαρκτού προσώπου, της πριγκίπισσας Margarete von Waldeck.

4d5014_1c733fffa356434ebae562c3b7b1f0f2

Η Margarete γεννήθηκε το 1533 και ήταν η κόρη του Φιλίππου του 4ου , κόμη του Waldeck και της πρώτης του γυναίκας, της Margaret. Ο πατέρας και ο αδερφός της Margarete είχαν στην κατοχή τους πολλά ορυχεία, των οποίων η πλειονότητα των εργαζομένων ήταν παιδιά, που λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασίας είχαν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και παρέμεναν με κοντό ανάστημα και μετά την ενηλικίωση. Μετά το θάνατο της μητέρας της Margarete, ο Φίλιππος ξαναπαντρεύτηκε. Ωστόσο, η νέα του γυναίκα αντιπαθούσε την Margarete, η οποία στην ηλικία των 17 ετών εγκατέλειψε το σπίτι της για να ξεφύγει από την κακιά μητριά της και αποφάσισε να εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες. Φαίνεται πως, προτού φτάσει στον προορισμό της, την φιλοξένησαν κάποιοι από τους εργαζόμενους του ορυχείου. Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, η απαράμιλλη ομορφιά της γοήτευσε τον πρίγκιπα Φίλιππο τον 2ο της Ισπανίας, διάδοχο του βασιλικού θρόνου. Έτσι έγιναν ζευγάρι και ετοιμάζονταν να παντρευτούν. Ο γάμος αυτός όμως ήταν ανεπιθύμητος για δύο άτομα, τον πατέρα του Φιλίππου, που δεν έβλεπε κανένα πολιτικό όφελος από το γάμο και τη μητριά της Margarete, που απεχθανόταν τη θετή της κόρη.

philip-ii-3-sized

Η αληθινή ιστορία της Χιονάτης δεν έχει ευτυχισμένο τέλος. Η Margarete πέθανε το 1554, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Διαβάζοντας την τελευταία διαθήκη της, φαίνεται πως όταν την έγραφε, τα τελευταία λεπτά της ζωής της, είχε έντονους σπασμούς και μετά βίας διακρίνονται αυτά που γράφει. Έτσι, πολλοί πιστεύουν πως η Margarete δηλητηριάστηκε για να εμποδιστεί ο γάμος της με τον πρίγκιπα Φίλιππο. Ένας άνθρωπος πάντως δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχος, η μητριά της Margarete, αφού πέθανε πριν τη φημολογούμενη δηλητηρίαση της θετής της κόρης.

Άλλη μια παράξενη σύμπτωση είναι πως εκείνη την εποχή που έζησε η Margarete, ο Bad Wildungen συνελήφθη για την παροχή δηλητηριασμένων μήλων σε παιδιά που πίστευε ότι τον είχαν κλέψει. Οι ερευνητές πιστεύουν πως οι αδελφοί Grimm γνώριζαν το περιστατικό και το πρόσθεσαν στην ιστορία τους.

Όσο για τον εραστή της Margarete; Την χρονιά που πέθανε η όμορφη κοπέλα, ο Φίλιππος στέφθηκε βασιλιάς της Ισπανίας και παντρεύτηκε την Μαρία του Οίκου Τυδώρ, ενώ και με τους επόμενους γάμους του στέφθηκε και βασιλιάς της Πορτογαλίας, της Νάπολης, της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.

Τελικά ήταν υπαρκτό πρόσωπο η Χιονάτη ή όχι; Ίσως να μην εξακριβωθεί ποτέ. Μπορούμε απλώς να πιστέψουμε στο παραμύθι με το ευτυχισμένο τέλος και να συμφωνήσουμε με ένα άλλο κλισέ, πως έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Πηγές εικόνων: jogosbiblia.wixsite.comnndb.com

Μαίρη Γεροπέππα
Μαίρη Γεροπέππα

Γέννημα θρέμμα πρωτευουσιάνα, με καταγωγή από τη χερσόνησο των Μεθάνων και τα Γρεβενά, σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, αν και θα μπορούσε άνετα να φοιτά σε τμήμα Φιλολογίας, αφού έχει ψύχωση με τη γραμματική. Οι φίλοι της την φωνάζουν Frau, ενώ γεμίζει τον ελεύθερο της χρόνο με εκμάθηση ξένων γλωσσών (γερμανικά προφανώς) και βόλτες σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Λατρεύει τα ταξίδια, τη θάλασσα και τις μικρές στιγμές ευτυχίας μέσα στην καθημερινότητα.

204
thenextweb

Κάντε ένα σχόλιο: