Wine and fireplace

Ξινόμαυρο: Το κρασί της εβδομάδας

Στράτος Ξυράφης

Αυτή την εβδομάδα, ως προτεινόμενο κρασί-ποικιλία, επέλεξα το στιβαρό μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο 2011 του κτήματος Βογιατζή.

Το Κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης, σε υψόμετρο 340 μέτρων. Το κλίμα στο Βελβεντό είναι ηπειρωτικό, επηρεάζεται όμως σημαντικά από την γειτνίαση με τη λίμνη του Πολυφύτου και τη σταθερή παρουσία ανέμων.

Χωρίς τίτλο1

Η ποικιλία Ξινόμαυρο καλλιεργείται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, στις περιοχές Ναούσης, Γουμένισσας, Κοζάνης, Γρεβενών, Σιάτιστας και Αμυνταίου. Ως προς τα αγρολογικά χαρακτιριστικά, αποτελεί ζωηρή και παραγωγική ποικιλία. Είναι ικανοποιητικά ανθεκτική στις περισσότερες ασθένειες, όμως είναι πολύ ευαίσθητη στην ξηρασία.

Ο αμπελότοπος (terroir) δίνει ξεχωριστό αρωματικό χαρακτήρα σε κάθε οίνο της ποικιλίας αυτής.


Η ετικέτα Ξινόμαυρο 2011 του Κτήματος Βογιατζή αποτελεί ξηρό ερυθρό οίνο με Προστατευμένη Γεωγραφική Ενδειξη Βελβεντό (Π.Γ.Ε).

Στην εν λόγω ετικέτα έγινε κλασική ερυθρή οινοποίηση και παραμονή του οίνου στα δρύινα βαρέλια για ένα χρόνο, όπου πραγματοποιήθηκε μηλογαλακτική ζύμωση και τέλος εμφιάλωση και παλαίωση στο μπουκάλι.

22

Αίσθηση: Επιθετικές ταννίνες (στυφάδα)

Fig-2-Presentations-of-astringency-experiences-resulted-from-tannins-with-different

Αίσθηση τανινών στο στόμα

Χρώμα: Βαθύ πορφυρό

Χωρίς τίτλο

Άρωμα: Αποξηραμένη τομάτα, Αποξηραμένα φρουτα (κεράσι και δαμάσκηνο), Μπαχαρικά, Γήινα αρώματα

Οξύτητα: Υψηλή

Σερβίρεται: στους 16-18°C

Συνοδεύει: Μοσχάρι κοκκινιστό, Φιλέτο σχάρας, Μαγειρευτό κρέας μοσχαρίσιο, Ψαρονέφρι στα κάρβουνα

img_0522-thumb-large kerasi mpaxarika

 Το οινοποιείο και το κρασί θα τα βρείτε εδώ

Πηγές: ktimavoyatzi.grwinefolly.com, sharidarling.com

Εικόνα-Ταννίνες: Ma, W., et al., A review on astringency and bitterness perception of tannins in wine, Trends in Food Science & Technology (2014),  http://dx.doi.org

 

Στράτος Ξυράφης
Στράτος Ξυράφης

Γεννήθηκα στο Βέλγιο και ζω στην Αθήνα. Είμαι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής Οινολογίας-Αμπελουργίας στην Αθήνα. Ως λάτρης του κρασιού, ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας νέους οίνους, της χώρας μας και όχι μόνο. Μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία προσπαθώ να ανακαλύπτω φυσικά τοπία και να καταγράφω την χαοτική καθημερινότητα των πόλεων που επισκέπτομαι.

204

Κάντε ένα σχόλιο: