204

Λόενγκριν, η βαγκνερική όπερα στην Ελλάδα

Δέσποινα Χατζοπούλου

Μετά την παρουσίαση της όπερας “Τριστάνος και Ιζόλδη” το 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή επιχειρεί να καταπιαστεί ξανά με τα πλέον απαιτητικά έργα του Βάγκνερ και συνεχίζει να τολμά, να καινοτομεί και να πειραματίζεται. Πενήντα δύο χρόνια μετά την πρώτη, και μοναδική ως σήμερα, παρουσίαση του έργου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Ιανουάριο του 1965, η εμβληματική όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λόενγκριν, έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 27 Ιανουαρίου 2017 και για πέντε μόνο παραστάσεις.

Η ιδιαιτερότητα των έργων του Βάγκνερ έγκειται κυρίως στη διάθεση του Γερμανού συνθέτη να παρουσιάσει ένα ξεχωριστό κόσμο, δικό του, βασισμένο στους βορειοευρωπαϊκούς και ελληνικούς μύθους, στην ιδεολογική και φιλοσοφική του διάθεση. Επίσης, υπάρχει η διαρκής αναζήτηση της ταυτότητας, η οποία διατρέχει όλο το δημιουργικό έργο του συνθέτη. Ακόμη και αν δε συμφωνείς με το ιδεολογικό του υπόβαθρο, οι ιστορίες του σε μεταφέρουν σε μια άλλη διάσταση, συσχετίζοντας τις ανθρώπινες αδυναμίες με το θεϊκό μεγαλείο. Κάθε έργο του είναι και ένας διαφορετικός αυτοτελής κόσμος.  Οι ιστορίες του αποτελούν ένα ταξίδι στον υπερβατικό κόσμο της μουσικής.

44189197E74397C995F38FF76D98D0AB

Η υπόθεση του Λόενγκριν είναι ένας ύμνος στο Ρομαντισμό. Ένας θεόσταλτος άγνωστος ιππότης έρχεται να υπερασπιστεί την Έλζα της Βραβάντης, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του αδελφού της, που έχει εξαφανιστεί. Μοναδική προϋπόθεση για να αγωνιστεί υπέρ της, είναι εκείνη να δεχτεί να μη ρωτήσει ποτέ σχετικά με το όνομα και την καταγωγή του. Ο ιππότης νικά, η Έλζα αθωώνεται και γίνεται σύζυγός του. Ο κόμης Τέλραμουντ υποκινούμενος από τη μάγισσα σύζυγό του Όρτρουντ επιχειρούν με δόλια μέσα να σπείρουν στην Έλζα την αμφιβολία για να θέσει την απαγορευμένη ερώτηση. Είναι αρκετές η τυφλή εμπιστοσύνη και “η άδολη πίστη” προς τον σύντροφο για να νικηθεί η έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια; Είναι ο έρωτας και η αληθινή αγάπη ικανή συνθήκη για να εξουδετερώσουν το δηλητήριο της αμφιβολίας;  Πρόκειται για ένα παραμύθι με διαχρονικά ερωτήματα και ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία σε διάφορες πτυχές του δράματος.

177093B3E08E85DD18378A693CAAA34A

Σε αυτό το τολμηρό εγχείρημα, κατά την πρεμιέρα αναδείχθηκε ο επαγγελματισμός των συντελεστών του έργου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνολικά, παρά τους δύσκολους καιρούς. Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Άντονι ΜακΝτόναλντ επιτυχημένα κάνει το έργο πιο προσφιλές στο κοινό, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμού και δίνοντας στη χορωδία την κεντρική θέση που κατέχει στο έργο. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους του ρεπερτορίου, ερμηνεύουν διεθνώς αναγνωρισμένοι Έλληνες και ξένοι μονωδοί. Ξεχώρισαν ερμηνευτικά σαφώς οι κεντρικοί ανδρικοί ρόλοι με τους εξαιρετικούς Πήτερ Ουέντ στο ρόλο του Λοένγκριν, Δημήτρη Πλατανιά στο ρόλο του Τέλραμουντ και Τάσο Αποστόλου στο ρόλο του Βασιλιά. Από τους γυναικείους ρόλους, πιστεύω η ιδιαίτερη ερμηνεία της Μαρτίνα Ντίκε στο δύσκολο και δυναμικό ρόλο της Όρτρουντ ξεχώρισε περισσότερο ως συνολική παρουσία. Η χορωδία συμπλήρωσε επιτυχώς το ερμηνευτικό πλαίσιο υπό τη μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Θεωρώ ότι το κορυφαίο τέλος του έργου, με τη σειρά αποκαλύψεων ήταν υποτονικό σε σχέση με τη δυναμική αρχή και τη σκηνή της εμφάνισης του ιππότη. Εντούτοις, το συνολικό αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό και αξιέπαινο.

image.ashx

 

Παρακολουθώντας επί σειρά ετών παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η παράσταση του Λόενγκριν είναι ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα πριν ακόμη η Εθνική Λυρική Σκηνή αναμετρηθεί με την “Τετραλογία” για πρώτη φορά το ερχόμενο έτος!

Ημερομηνίες παραστάσεων:
27, 29 Ιανουαρίου 2017
1, 3, 5 Φεβρουαρίου 2017

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη
Ώρα έναρξης: 18.30

 

Πηγές εικόνων: athinorama.gr,  nationalopera.gr

Δέσποινα Χατζοπούλου
Δέσποινα Χατζοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Πατρών και συνεχίζει τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Από μικρή ήθελε να γίνει "επιστήμονας και ερευνήτρια". Το "Carpe diem" είναι αυτό που ψάχνει διαρκώς την κάθε ημέρα ασχολούμενη με οτιδήποτε της κερδίζει το ενδιαφέρον, ακόμη και αν η λίστα είναι (πολύ) μεγάλη. Υπερκινητική και ανήσυχη, ψάχνει ασταμάτητα το διαφορετικό και το πολύπλευρο. Λατρεύει την τέχνη, ιδιαίτερα την κλασική και rock μουσική, το σύγχρονο και RNB χορό,το θέατρο και την φωτογραφία.

Wine and fireplace
4d5014_1c733fffa356434ebae562c3b7b1f0f2

Κάντε ένα σχόλιο: