Ρωμέικο: Το κρασί της εβδομάδας

Στράτος Ξυράφης

Σκεπτόμενος πώς θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτή την περιπλάνηση στην οινική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, επελέξα να παρουσιάσω την ποικιλία Ρωμέικο και συγκεκριμένα την ετικέτα Euphoria 2014 του Οινοποιείου Nτουράκη. Η εν λόγω ετικέτα αποτέλεσε μία από τις πρώτες ποικιλίες που δοκίμασα και με ενθουσίασε.

Η ποικιλία Ρωμέικο αποτελεί ερυθρή ποικιλία, η οποία καλλιεργείται κυρίως στα Χανιά της Κρήτης αλλά και σποραδικά  στο Ρέθυμνο και στις Κυκλάδες.

1

 

23Όσον αφορά τις ιδιότητες του πρέμνου, αποτελεί ζωηρή ποικιλία, μέσης-μεγάλης παραγωγής.    Παρουσιάζει δε τεχνολογική ωριμότητα γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η ποικιλία αυτή δίνει οίνους υψηλού αλκοολικού βαθμού με ασταθές χρώμα και εύκολα οξειδούμενοι.

To Euphoria 2014 του Οινοποιείου Ντουράκη  αποτελεί φυσικό γλυκό οίνο με αλκοολικό βαθμό 10,5%. Τα σταφύλια αποξηραίνονται για 9 μέρες κάτω από τον ήλιο.

Χρώμα: Λαμπερό χρυσό

8

Οξύτητα: Δροσερή οξύτητα

Αρώματα: Αποξηραμένα φρούτα (σύκο), Νεράτζι, Μαρμελάδα βερύκοκο, Καραμέλα βουτύρου.

9645

Στέκεται πολύ καλά μόνο του, ενώ συνοδεύει πιατέλες φρούτων και γλυκά του κουταλιού.

Θα το βρείτε στο botilia.gr  και το οινοποιείο εδώ .

Πηγές:  Σταύρακας Ε.Δ, Αμπελογραφία, Εκδ. ΖΗΤΗ, 2015, winecommanders.com,  winefolly.comdigitalphotomentor.com

Στράτος Ξυράφης
Στράτος Ξυράφης

Γεννήθηκα στο Βέλγιο και ζω στην Αθήνα. Είμαι γεωπόνος και μεταπτυχιακός φοιτητής Οινολογίας-Αμπελουργίας στην Αθήνα. Ως λάτρης του κρασιού, ενθουσιάζομαι ανακαλύπτοντας νέους οίνους, της χώρας μας και όχι μόνο. Μεγάλη μου αγάπη είναι η φωτογραφία, με την οποία προσπαθώ να ανακαλύπτω φυσικά τοπία και να καταγράφω την χαοτική καθημερινότητα των πόλεων που επισκέπτομαι.

d06f270f2948393dfea5639300262f27

Κάντε ένα σχόλιο: