d06f270f2948393dfea5639300262f27

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα;!

Αθηνά Χαραλαμπάκη

Είναι η χαρακτηριστική φράση που ρίχνει αυλαία σε όλα τα γνωστά παραμύθια που διαβάζαμε μικροί. Αυτή η τόσο γνωστή φράση όμως είναι στην πραγματικότητα παραπλανητική. Και ο λόγος είναι απλός: τα παραμύθια δεν είναι αυτό που δείχνουν. Δεν είναι αθώα και τις περισσότερες φορές έχουν σκοτεινό και άσχημο φινάλε. Πώς φτάσανε όμως στη μορφή που έχουν σήμερα, με τους γλυκούς και καλόκαρδους πρωταγωνιστές τους;

Οι αδελφοί Γκριμ

Οι αδελφοί Γκριμ

Μια φορά και έναν καιρό… ήταν τα παραμύθια. Ιστορίες οι οποίες διαδίδονταν ανάμεσα στους ανθρώπους κυρίως μέσω του προφορικού λόγου. Και θα είχαν χαθεί ή θα είχαν αλλοιωθεί από στόμα σε στόμα, αν δεν υπήρχαν οι αδερφοί Γκριμ. Οι δύο αυτοί γνωστοί σε όλους μας “παραμυθάδες”, το 1822, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες αυτές τις προφορικές διαδόσεις σε ένα βιβλίο. Τα παραμύθια τότε στη Γερμανία, όπου και ζούσαν, ακούγονταν σε πανδοχεία, στάβλους και σε δωμάτια που έγνεθαν οι χωρικές. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η φράση “κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δως της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινίσει». Οι αδερφοί Γκριμ πέρασαν πολύ καιρό σε στάβλους και πανδοχεία προσπαθώντας να συλλέξουν τα καλύτερα παραμύθια. Καιρό μετά, όταν η φήμη τους πλέον είχε διαδοθεί, παραμυθάδες κατέφθαναν έξω από την πόρτα τους από όλον τον κόσμο για να τους διηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, ελπίζοντας πως θα ήταν αρκετά καλές ώστε να κερδίσουν μια θέση στο βιβλίο των αδερφών Γκριμ.

Πολλοί ωστόσο κατέκριναν το έργο των αδερφών Γκριμ για τη βιαιότητα και τη φρίκη που περιέγραφε. Έτσι, το 1825 επαναδημοσίευσαν το έργο τους, αφήνοντας στην άκρη όμως την λαϊκή παράδοση και διαμορφώνοντας ιστορίες κατάλληλες για παιδιά. Τα χρόνια που ακολούθησαν καλλώπιζαν το περιεχόμενο των παραμυθιών συνεχώς. Και φτάνουμε αισίως στο 1937, όπου ο Walt Disney αποφάσισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη Χιονάτη. Η επιτυχία που γνώρισε η ταινία ήταν τεράστια και έτσι ακολούθησαν κι άλλες μεταφορές στην πορεία. Θα είχαν όμως την ίδια επιτυχία, αν το σενάριό τους ήταν το αυθεντικό;

Η ωραία κοιμωμένη :

Μια από τις πιο κλασικές εκδοχές της είναι αυτή του Giambattista Basile. Η Ωραία Κοιμωμένη στην εκδοχή αυτή ονομάζεται Talia. Δεν τρυπάει το δάχτυλό της σε αδράχτι, αλλά μπαίνει κάτω από το νύχι της μια αγκίδα λιναριού. Πέφτει φαινομενικά νεκρή και ο πατέρας της, που δε μπορεί να δεχτεί ότι η κόρη του πέθανε, την τοποθετεί σε μία κρεβατοκάμαρα του παλατιού. Αργότερα, την Talia βρίσκει ένας βασιλιάς που κυνηγούσε εκεί κοντά και τη βιάζει. Η κοπέλα μένει έγκυος και, ενώ είναι ακόμη λιπόθυμη, φέρνει στον κόσμο δύο παιδάκια. Το άγγιγμά τους είναι αυτό που την ξυπνάει. Μόλις ο βασιλιάς, ο οποίος ήταν και παντρεμένος, μαθαίνει πως η Talia ξύπνησε, ζητά από τους φρουρούς του να την φέρουν στο παλάτι. Η γυναίκα του όμως, μη μπορώντας να διαχειριστεί τη ζήλια της, προσπαθεί να σκοτώσει και να φάει τα παιδιά της Talia. Τότε ο βασιλιάς την καίει ζωντανή και ζει την υπόλοιπη ζωή του με την Ωραία Κοιμωμένη.

Ποκαχόντας:

Ίσως αποτελεί την τραγικότερη ιστορία. Ο Σμιθ δεν κρατήθηκε ποτέ όμηρος από τη φυλή της, ίσα ίσα ανέφερε ότι του φέρθηκαν πολύ ευγενικά. Η Ποκαχόντας όμως δεν είχε την ίδια ευγενική μεταχείριση, καθώς κακοποιούνταν και βιαζόταν κατ’ εξακολούθηση. Σε μία από τις εγκυμοσύνες της τη βάφτισαν χριστιανή και την πάντρεψαν με έναν καλλιεργητή καπνού, με τον οποίο γύρισε πίσω στην Αγγλία. Δύο χρόνια αργότερα, ο άντρας της αποφασίζει να γυρίσει πίσω, παίρνοντας και εκείνη μαζί του. Πριν καλά καλά προλάβουν να σαλπάρουν όμως, η Ποκαχόντας πεθαίνει από τρομακτικούς σπασμούς. Φήμες λένε πως τα χρόνια παραμονής της στην Αγγλία είχε ανακαλύψει τo σχέδιο εξόντωσης της φυλής της και έτσι τη δηλητηρίασαν για να μην προλάβει να τoυς το αποκαλύψει.

Χιονάτη:

Στην αυθεντική ιστορία της Χιονάτης, η κακιά βασίλισσα δεν είναι μητριά της, αλλά η πραγματική της μητέρα. Η ιστορία εξελίσσεται με το γνωστό τρόπο, με την Χιονάτη να τρέχει για να γλιτώσει τη ζωή της από τα χέρια του κυνηγού, ο οποίος θέλει να σκοτώσει τη Χιονάτη και να πάρει το συκώτι και τους πνεύμονες της, για να τα δώσει στη βασίλισσα να τα φάει. Στην εκδοχή των αδερφών Γκριμ, η κοπέλα τρώει το δηλητηριασμένο μήλο, πέφτει σε ύπνο βαθύ, ώσπου έρχεται ο πρίγκιπάς της και την σώζει και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Όχι, όχι. Μισό λεπτό… Στην κανονική εκδοχή ο γάμος με τον πρίγκιπα τελείται και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει και η διαβολική μητέρα της Χιονάτης. Η κακιά βασίλισσα την υποχρεώνει να φορέσει ένα ζευγάρι σιδερένια γοβάκια, τα οποία είχαν ζεσταθεί νωρίτερα στη φωτιά και την υποχρεώνει να χορέψει με αυτά, ώσπου η Χιονάτη σωριάζεται κάτω νεκρή.

alithinesgynaikes.gr

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο φρικιαστικές εκδοχές που κυκλοφορούν για τα πιο γνωστά μας παραμύθια, ικανές να καταστρέψουν δια παντός το ρομαντισμό που διακατείχε τις ιστορίες αυτές. Επιλογή μας όμως είναι σε ποια εκδοχή θα μείνουμε πιστοί. Προσωπικά, προτιμώ την ευχάριστη, την αισιόδοξη που όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα μιλάει πάντα στο παιδί που έχουμε μέσα μας.

Πηγή εικόνων: pinterest.compushkinpress.com

Αθηνά Χαραλαμπάκη
Αθηνά Χαραλαμπάκη

Φοιτήτρια Oδοντιατρικής στο πανεπιστήμιο της Σόφιας. Μπορεί η οδοντιατρική να εξελίχθηκε σε μία μεγάλη αγάπη, όμως η ψυχολογία είχε και έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω μανιωδώς βιβλία, με μία ιδιαίτερη αδυναμία στα αστυνομικά μυθιστορήματα και στα βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου. Όντας αθεράπευτα ρομαντικός άνθρωπος, οι ιδανικές μέρες για εμένα είναι οι βροχερές, που με βρίσκουν κουλουριασμένη στον καναπέ μου να διαβάζω ή να βλέπω ταινίες, με μία τεράστια κούπα ζεστής σοκολάτας ανά χείρας και ακούγοντας blues, jazz και lounge μουσική. Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλον τον κόσμο, αλλά και να γίνω εθελόντρια στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα». Πιστεύοντας στον νόμο της έλξης, το motto μου είναι πως «ό,τι σκέφτεσαι, αυτό προσελκύεις». Keep positive, λοιπόν, και, ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλαμε, ας μην ξεχνάμε πως όλα για κάποιον λόγο συμβαίνουν. Αρκεί να έχουμε την υπομονή και την ψυχραιμία να τον εντοπίσουμε.

Aircraft landing on runway

Κάντε ένα σχόλιο: