La La Land – Μιούζικαλ αυστηρά για ρομαντικούς;

Εύα Γεωργοπούλου

Μιούζικαλ αυστηρά για ρομαντικούς; 

Είναι εκείνες οι κρύες μέρες που είναι ιδανικές για σινεμά με παρέα. Και κάπως έτσι, βρέθηκα σε μια ταινία για την οποία αρχικά το μόνο που ήξερα – και που με ενδιέφερε – ήταν ότι στον Α’ ανδρικό ρόλο ήταν ο αγαπημένος μου ηθοποιός, ο Ryan Gosling. Προς έκπληξή μου, διαπίστωσα ότι είχα πάει να παρακολουθήσω ένα μιούζικαλ, γεγονός που μου ξένισε, πρώτον γιατί δεν το περίμενα και δεύτερον, γιατί είχα να δω μιούζικαλ στο σινεμά από την εποχή του High School Musical. Επομένως, η πρώτη αντίδραση ήταν: Όχι! Δε θέλω να δω χαζή Αμερικάνικη ταινία με χαρούμενο τέλος, σαχλούς έρωτες και σαχλά τραγούδια!

Και ευτυχώς, το La La Land δεν εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία Μιούζικαλ. Η υπόθεση αναπτύσσεται γύρω από την ιστορία του έρωτα του πιανίστα Sebastian (Ryan Gosling) και της wannabe ηθοποιού Mia (Emma Stone), οι οποίοι μέσω της σχέσης τους δίνουν ο ένας στον άλλον ελπίδα και ώθηση να κυνηγήσουν τα όνειρά τους (ο Sebastian να ανοίξει jazz club και η Mia να γίνει ηθοποιός). Χωρίς να είμαι ειδική ή να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον κινηματογράφο, το πρώτο που λάτρεψα (μετά τον Ryan) ήταν το στήσιμο της ταινίας. Όμορφα σκηνικά, έντονα χρώματα, vintage ατμόσφαιρα, συνθέτουν ένα γύρισμα σε πλαίσιο ιδανικό με τη μουσική να κατέχει κύρια θέση σε όλο το έργο. Όχι, τα τραγούδια δεν είναι ερωτοτράγουδα άσκοπου περιεχομένου με αδιάφορους στίχους και η μουσική τους δεν είναι μια σαχλή προχειρότητα για να ενθουσιάσει τα παιδιά του Γυμνασίου. Είναι κυρίως jazz μουσική που παρουσιάζεται στο κοινό ως είδος προς εξαφάνιση, παραμελημένο, που σήμερα εκτιμάται μόνο από μικρή ομάδα ανθρώπων γιατί η ιστορία της και η λογική της δεν είναι γνωστή, προσιτή και εύπεπτη στο ευρύ κοινό.

Πολλοί θα έλεγαν ότι το Μιούζικαλ αυτό είναι για ρομαντικούς. Ε λοιπόν είναι. Αυστηρά για ρομαντικούς. Αλλά όχι με την έννοια που ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη ρομαντισμός. Ο ρομαντισμός στην τέχνη σημαίνει απόκλιση από αυτό που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Με το να ξεφύγουν από τους κανόνες, οι ρομαντικοί της τέχνης πέτυχαν να μεταδίδουν καλύτερα τα συναισθήματά τους, είτε αυτά είναι έρωτας, είτε μίσος, είτε φόβος, οτιδήποτε! Ρομαντικός είναι ο αντισυμβατικός, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο εκείνους τους κανόνες που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της έκφρασής του στη ζωή του.

Το La La Land τραγουδάει για έναν τόπο πιο όμορφο, πιο ρομαντικό, στον οποίο κυριαρχεί η ελπίδα. Δείχνει τις συνέπειες του συμβιβασμού και προβάλλει την εναλλακτική του να ακολουθεί κανείς το όνειρό του πέραν της κριτικής που μπορεί να υφίσταται  από την κοινωνία. Στους σημερινούς δύσκολους καιρούς (οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, τρομοκρατία, πολιτιστική κρίση) της μαζικής κουλτούρας που αναδεικνύει το εύκολο-εύπεπτο-διασκεδαστικό, το έργο παρουσιάζει έναν, κόσμο ο οποίος δεν εξαρτάται από την εκάστοτε πολιτική αλλά από τις πρωτοβουλίες και τη θέληση των ανθρώπων να πετύχουν. Και στον οποίο οι σκέψεις, τα όνειρα και τα συναισθήματα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πραγματικότητας.

Η σχέση του Sebastian και της Mia είναι σχέση που ο ένας προσφέρει στον άλλον και που ο ένας ωθεί τον άλλον να γίνει καλύτερος και να ακολουθεί τα όνειρά του. Αποδέχονται ο ένας τον άλλον όπως είναι και ξεκινούν από αυτή τη βάση, ότι ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, για να βρουν τον τρόπο να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους, όσο δύσκολοι και αν είναι με τις υπάρχουσες συνθήκες. Βιώνουν την απόρριψη, την επιτυχία, την αναζήτηση των πραγματικών τους ενδιαφερόντων, αντιμετωπίζουν τις ανασφάλειές τους και αλληλοστηρίζονται.

Ναι, πολύ ιδανικό, αλλά γιατί να μην είναι στόχος;

Είναι μια ταινία που μόνο ένας 31 ετών σκηνοθέτης όπως ο Ντάμιεν Σαζέλ – αλλά ικανότατος όπως αποδείχτηκε και από το αποτέλεσμα και από το γεγονός ότι έχει σπουδάσει στο Harvard – θα μπορούσε να έχει πετύχει. Βγαίνεις με ελπίδα από την κινηματογραφική αίθουσα, για ένα κόσμο πιο όμορφο.

Να τη δείτε!

Υ.Γ.: Όσες δεν πάτε μήπως δείτε τον Ryan σε ερωτική σκηνή με άλλη και ζηλέψετε, μη φοβάστε, δεν έχει ούτε μία! Ίσως είναι και ένα από τα ατού της ταινίας. Δεν εκχυδαΐζει τον έρωτα για να προσελκύσει κέρδος. Στηρίζεται στη διαφορετικότητά της από τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν.

 

Πηγή εικόνων: cinemag.grathensvoice.grpopcorntime.grthepressroom.gr

Εύα Γεωργοπούλου
Εύα Γεωργοπούλου

Τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας. Ονειρεύεται να γίνει μια μεγάλη επιστήμονας-ερευνήτρια που θα αλλάξει - μόνο προς το καλύτερο - ολόκληρο τον κόσμο. Τα ενδιαφέροντα και οι ασχολίες της, εκτός από οτιδήποτε είναι σχετικό με Νευρολογία, Νευροεπιστήμες, Νευρο... , αφορούν θέματα μουσικά, με αδυναμία στο πιάνο. Της αρέσει το καλοκαίρι και οι εκδρομές και θα ήθελε να μείνει για πάντα 20. Σιχαίνεται τις περιπτώσεις που η καθημερινότητα γίνεται βαρετή.

restartup2

Κάντε ένα σχόλιο: