Το savoir vivre του Facebook: 10 κανόνες καλών τρόπων

Μαρίνος Σωτηρόπουλος

Όταν ο Χρήστος Ζαμπούνης έγραφε το ελληνικό Savoir Vivre, είχε προλάβει να προσθέσει στο κεφάλαιο “Η Αλληλογραφία” τους κανόνες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. “Ο κώδικας αυτός καθίσταται σπουδαιότερος, αν σκεφθούμε ότι η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνεχώς διευρύνεται, με τάση μάλιστα να εκτοπίσει την παραδοσιακή αλληλογραφία.”

Αυτό που λείπει από αυτό τον οδηγό “καλών τρόπων” είναι τι πρέπει να κάνουμε (και κυρίως, τι πρέπει να μην κάνουμε) στο Facebook και τα λοιπά social media. Πάμε λοιπόν. 

  1. Δεν κάνουμε like στον εαυτό μας. Απλώς δεν το κάνουμε.
  2. Δε λέμε ασυναρτησίες (σε αναζήτηση καλύτερης λέξης) στα σχόλια κάτω από τη δημοσίευση ότι ένας φίλος μας και κάποιος άλλος (κάποια δεσποινίς δηλαδή) είναι πλέον φίλοι. Ο λόγος είναι απλός. Ένας κοινός φίλος/φίλη, και του “κυρίου” και της “κυρίας”, βλέπει όλα τα -ευπρεπή ή μη- σχόλιά σας. Αν είναι φίλοι με την κυρία (κανονικοί φίλοι εννοώ, όχι μόνο στο Facebook), μπορεί κάλλιστα να της τα μεταφέρει, ή ακόμα και να της στείλει το link. Τότε μην πανικοβληθείτε αν σας απαντήσει αυτή, γιατί μπορεί κάλλιστα και να δει και να σχολιάσει στη δημοσίευση, παρόλο που νομίζατε ότι δε βλέπει τα ωραία σας σχόλια.
  3. Προσέχουμε πάρα πάρα πολύ μην μπερδέψουμε τις συνομιλίες. Ειδικά όταν είμαστε σε μεγάλη οθόνη με πολλές ανοιχτές συνομιλίες, κοινές και προσωπικές, διπλοτσεκάρουμε πάντα πριν πατήσουμε το Enter, αν γράφουμε σε αυτή που θέλουμε και όχι σε κάποια άλλη. Ένα καλό μάθημα για αυτό είναι να στείλουμε κατά λάθος ένα κατεβατό γεμάτο κουτσομπολιά και βρισιές, σε έναν καθηγητή μας από το Πανεπιστήμιο (ο οποίος γνωρίζει μάλιστα για τι μιλάμε). Ίσως και να συνέβη σε εμένα ακριβώς έτσι. Έτσι θα μάθουμε να προσέχουμε. 
  4. Δεν το παρακάνουμε με το stalking. Όταν παρακολουθούμε κάποιον όλη μέρα, μπορεί να το καταλάβει. Δεν γνωρίζουμε τους αλγορίθμους του Facebook, όμως η πείρα έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ ψάχνεις κάποιον, τόσο πιο πιθανό είναι να σε δει να εμφανίζεσαι στους φίλους που είναι online ή σε άλλα σημεία. Άσε που μπορεί να κάνεις like σε κάποια καλοκαιρινή φωτογραφία από το 2011 ή να στείλεις κάποιο “χεράκι” στη συνομιλία, και άντε να τα μαζέψεις μετά. Εξαίρεση στον κανόνα, η περίπτωση να το κάνουμε επίτηδες.
  5. Το Facebook μπορεί να μοιάζει με ένα σύγχρονο και μαζικό Who’s who, όμως αποφεύγουμε να ψάχνουμε απροκάλυπτα και να ξεκοκαλίζουμε τα προφίλ των ανθρώπων που γνωρίσαμε (live) μέσα στην ημέρα μας. Όχι γιατί “δεν είναι σωστό”, αλλά γιατί μπορεί να προδοθούμε. Ξαφνικά θα εμφανιστούμε στη λίστα “People you may know” του άλλου. ενώ δεν έχουμε πολλούς κοινούς φίλους, και θα απορήσει πώς και ξέρει το Facebook ότι γνωριστήκαμε σήμερα και τον εμφάνισε αυτόματα στη λίστα. Δε θα αργήσει να καταλάβει πως ο λόγος είναι ότι τον ψάξαμε μετά τη γνωριμία. Καλύτερα λοιπόν να κάνουμε και Add, ώστε να δείξουμε ότι τον βρήκαμε και δεν ντρεπόμαστε να κάνουμε αίτημα. Είναι προτιμότερο. Και πάλι, εξαιρείται η περίπτωση αυτό να γίνεται επίτηδες.
  6. Ο τοίχος κάποιου είναι το δικό του “σπίτι”, στο οποίο διατηρεί τη δική του αισθητική. Αυτό το σεβόμαστε. Όπως όταν επισκεπτόμαστε ένα σπίτι, δε φέρνουμε τα διακοσμητικά μας, ούτε φερόμαστε όπως θέλουμε, αλλά εναρμονιζόμαστε με το στυλ του σπιτιού και του ανθρώπου, έτσι προσέχουμε τι δημοσιεύουμε και τι σχολιάζουμε σε ξένους τοίχους.
  7. Δεν κλαιγόμαστε συνεχώς. Όλοι στενοχωριόμαστε όταν χωρίζουμε, αλλά τα καψουροτράγουδα με στίχους από πάνω ή οι εικόνες με τα έξυπνα-γελοία στιχάκια προκαλούν μάλλον γέλιο και όχι συμπόνοια. Γιατί να διαφημίζεις τη μιζέρια σου σαν να ήταν σόου; Μη λες μετά ότι θες να διαφυλάξεις την ιδιωτικότητά σου.
  8. Δε φεύγουμε εκτός θέματος στα σχόλια. Τα σχόλια είναι γενικώς ευπρόσδεκτα, αλλά μόνο όταν έχουμε να πούμε κάτι ωραίο, αστείο ή έξυπνο. Δε θέλουμε να είμαστε εκείνος ο κουραστικός που σχολιάζει ασυναρτησίες παντού.
  9. Δε ζούμε για να καβγαδίζουμε στο Facebook. Όλοι ξέρουμε άτομα που έχουν γίνει μέχρι και celebrities, κάνοντας συνεχείς σχολιο-καβγάδες, κυρίως πολιτικούς ή κοινωνικούς. Επειδή μπορεί το άλλο πρωί να το μετανιώσουμε πολύ, παίρνουμε μία βαθιά ανάσα και δεν απαντάμε. Θα γλιτώσουμε και πολλές ώρες νεύρων που δεν έχουμε που να διοχετεύσουμε, αφού ο συνομιλητής μας δεν είναι μπροστά μας, και μάλλον δεν τον έχουμε συναντήσει και ποτέ.
  10. Είναι ευγενικό να ανταποδίδουμε τα like για να μη φανούμε σνομπ, ειδικά αν κάποιος μας έχει βομβαρδίσει στα like. Όμως, αυτό δεν το κάνουμε κατευθείαν μόλις κάνει αυτός. Δείχνει έλλειψη αγωγής, γιατί είναι εμφανές ότι το κάνουμε σε ανταπόδοση, ή γιατί θυμηθήκαμε την ύπαρξή του μόλις τώρα. Προτιμούμε, με τακτ, να το κάνουμε σε κάποια καινούρια δημοσίευση την άλλη μέρα.

 

Πηγή εικόνων: quickmeme.comadigaskell.orgpinterest.comreadersdigest.ca

Μαρίνος Σωτηρόπουλος
Μαρίνος Σωτηρόπουλος

Μεγάλωσε και μένει στην Αθήνα, όπου σπουδάζει Ιατρική. Ασχολείται με τις νευροεπιστήμες, τη jazz μουσική, τη συλλογή του με παλιά τηλέφωνα και μία περίεργη έννοια που ονομάζει “ποιότητα” και περιλαμβάνει ό,τι του αρέσει κατά καιρούς. Ενθουσιάζεται με τους ανθρώπους που επιλέγουν να πρωταγωνιστούν στη ζωή τους. Πιστεύει στο καλό ντύσιμο, γιατί κάθε μέρα συναντάμε τη μοίρα μας, και πρέπει να το κάνουμε ευπρεπώς.

big
Menschen drängen sich am Donnerstagabend (23.11.2006) auf dem Römerberg in Frankfurt nach der Eröffnung des Weihnachtsmarktes. Wegen seiner erwarteten Besucherzahl von rund drei Millionen Menschen und der Größe zählt er nach Angaben der Stadt zu den bedeutendsten Weihnachtsmärkten Deutschlands. Foto: Frank Rumpenhorst dpa/lhe +++(c) dpa - Bildfunk+++

Κάντε ένα σχόλιο: