dbec07c3be6c7a20ce546795c3a2314d

Πάμε θέατρο: “Για μια ανάσα”, με την Ελένη Ράντου

Ελένη Πουλογιαννοπούλου

Παρασκευή βράδυ, στολισμένο κέντρο, ώρα για θέατρο. Οι παραστάσεις της Αθήνας πολλές και κάθε φορά δυσκολεύεσαι να διαλέξεις, είναι η αλήθεια. Αυτή τη φορά, η επιλογή ήταν πραγματικά η πιο σωστή.

Στην οδό Ιπποκράτους, δίπλα στο μετρό Πανεπιστήμιο, βρίσκεται το θέατρο Διάνα, το οποίο για ακόμη μία φορά φιλοξενεί τη γνωστή μας Ελένη Ράντου. Το κωμικό της ταλέντο, αδιαμφισβήτητο. Αυτή τη φορά δοκιμάζεται σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που έκανε μεγάλη αίσθηση πέρυσι στο Λονδίνο.  «Για μια ανάσα…» («How to hold your breath») της Βρετανίδας συγγραφέως Ζίνι Χάρις (2015).

antwnhs-karystinos-elenh-rantoy-elenh-oyzoynidoy-hlias-meleths

Η ίδια η Ράντου κάνει την απόδοση του κειμένου και μας το παρουσιάζει μαζί με έναν άκρως αξιόλογο θίασο σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Μια διαρκής αλληγορία. Η αντίσταση του ανθρώπου να χρηματισθεί από το διάβολο, γεγονός που τον υποβάλλει σε διαδοχικά δεινά. Η Άννα (Ελένη Ράντου), μια δυναμική γυναίκα που ζει με την αδερφή της, ασχολείται με τις οικονομικές επιστήμες, έχει πίστη στην ανθρωπιά και στο “ανθρώπινο μοντέλο” της οικονομίας, κι όμως δοκιμάζεται και αντιστέκεται. Οι δύο πρωταγωνίστριες ταξιδεύουν σε μία Ευρώπη που καταρρέει.

elenh-rantoy-elenh-oyzoynidoy

Η οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, το τέλμα του καπιταλισμού, το προσφυγικό ζήτημα και η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια. Όλα περνούν από μπροστά σου ωμά και πραγματικά. Όλες οι χαρές, οι απολαύσεις, τα όνειρα εναλλάσσονται με αφόρητες αλήθειες.

antwnhs-karystinos-elenh-rantoy

Στο τέλος του έργου, η κορύφωση είναι λυτρωτική και βαθιά. Τα φώτα σβήνουν. Στο χειροκρότημα η Ράντου έκλαιγε στα αλήθεια και αναρωτιόμουν πώς θα μπορούσε κάποιος να δώσει όλο του τον εαυτό σε αυτό το έργο αν δεν το πιστεύει πραγματικά. Μάλλον είναι αδύνατο.

Στο τέλος πήγα να την συγχαρώ για αυτή την πλευρά της που δεν είχα φανταστεί και με ταρακούνησε στα αλήθεια. Η συμβουλή της: “Όταν είσαι μέρος του προβλήματος δε θέλεις να το βλέπεις. Να το σκεφτείτε το έργο.” Και πράγματι, χωράει πολλή σκέψη εδώ πέρα. Στο θέατρο βομβαρδίζεσαι και χρειάζεται χρόνος να το επεξεργαστείς.

“Διαλέξαμε αυτό το έργο γιατί είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι σε όλους τους φόβους μας, αλλά κι ένα ταξίδι πέρα από την απομόνωση και την εσωστρέφεια που μας επιβάλλουν οι καιροί. Νιώσαμε ότι ακουμπάμε σε σκέψεις που κάνουν αυτή τη στιγμή και άλλες φωνές κι ενώνονται με τις δικές μας.”

Διαρκεια: 120 ‘

Παραστάσεις: Απόγ.: Κυρ. 7.30 μ.μ. Βραδ.: Τετ., Πέμ. 8 μ.μ., Παρ., Σάβ. 9 μ.μ.

Τιμή: 17,15,12 €

Σκηνοθεσία: Στ. Φασουλής
Ερμηνεύουν: Ελ. Ράντου, Ελ. Ουζουνίδου, Αντ. Καρυστινός, Μ. Ηλίας, Κρ. Ραντάνοφ, Γ. Ματζιάρης. Σκηνικά: Μ. Τρικεριώτη. Κοστούμια: Ιωάν. Τσάμη. Μουσική: Ν. Green. Φωτισμός: Σ. Μπιρμπίλης.

 

Πηγή εικόνων: www.athensmagazine.gr, www.athinorama.gr

Ελένη Πουλογιαννοπούλου
Ελένη Πουλογιαννοπούλου

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Κατάγεται από την Πάρο, ένα χωριό της Μεσσήνης και από την Πόλη. Λατρεύει τα ταξίδια, τα ελληνικά νησιά, τα αστυνομικά της Agatha Christie, την όμορφη παρέα, το καλό κρασί και φυσικά τις λιχουδιές (κυρίως αλμυρές, αλλά με αδυναμία στα ταρτάκια!). Σπουδάζει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τραγουδάει ενίοτε, και ελπίζει κάποια στιγμή να γίνει μία άξια γιατρός, να μη χάσει τους φίλους της και επιτέλους να καταφέρει να πάρει ένα σκύλο!

Κάντε ένα σχόλιο: