fmypih8

Το χρυσό βινύλιο του Voyager κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά

Κάτια Πουλάκη

Ένας δίσκος που αιχμαλωτίζει την ανθρώπινη ζωή και την γήινη ύπαρξη.

Ενόψει της 40ης επετείου από την εκτόξευση των δυο ρομποτικών ανιχνευτών Voyager 1 και 2 το 1977, η δισκογραφική εταιρεία Ozma Records αναλαμβάνει την παραγωγή για το πιο πρωτότυπο θα λέγαμε βινύλιο όλων των εποχών. Και κάπου εδώ ερχόμαστε μάλλον να εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.

voyager-golden-record
Πίσω στη δεκαετία το 1960, ερευνητές της NASA είχαν κιόλας συλλάβει την ιδέα του Voyager Program και είχαν ήδη κινήσει όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε οι ανιχνευτές αυτοί να εκτοξευθούν την κατάλληλη χρονιά ευθυγράμμισης Δία, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα. Ο κύριος και βασικότερος σκοπός αποστολής των Voyager στο διάστημα ήταν, αν θέλετε, η “χαρτογράφηση” του ηλιακού μας συστήματος αλλά και η όποια συλλογή πληροφοριών για τους πλανήτες του. Το Voyager 1 βγήκε από τα όρια του ηλιακού συστήματος και εισήλθε σε διαστρικό χώρο από το 2014, αποτελώντας το κατασκεύασμα που η ανθρωπότητα έχει στείλει πιο μακριά από κάθε άλλο, ενώ το Voyager 2, που είχε ακολουθήσει διαφορετική πορεία,  εξακολουθεί να εξερευνά τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Χάρη στους ανιχνευτές αυτούς, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συλλέξουν πολύτιμο γνωσιακό υλικό μέχρι σήμερα και συνεχίζουν. Τα Voyager όμως δεν εξυπηρετούν μόνο αυτόν τον σκοπό.

mlgdvs

Το 1977 δεν εκτοξεύτηκαν απλώς οι δυο ανιχνευτές. Τα δυο Voyager ξεκίνησαν μεταφέροντας μαζί τους και έναν χρυσό δίσκο βινυλίου 12 ιντσών, το καθένα, σχεδιασμένο για να μεταφέρει ένα κωδικοποιημένο μήνυμα σε οποιοδήποτε νοήμον ον, πνευματικά και τεχνολογικά εξελιγμένο, τα συναντήσει στην “διαδρομή” τους. Το μήνυμα περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές: 116 εικόνες –εκ των οποίων άλλες είναι φωτογραφίες ανθρώπων στην καθημερινότητα τους, άλλες φωτογραφίες πλανητών, άλλες τοπία από διάφορα μέρη πάνω στη γη, επιστημονικά διαγράμματα ακόμα και σκίτσα της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, αρσενικού και θηλυκού–, μια ποικιλία από ήχους της φύσης όπως του ανέμου, της καταιγίδας, των κυμάτων των θαλασσών, κραυγές ζωών καθώς και το κλάμα ενός μωρού.

Το υλικό δεν σταματάει εκεί, καθώς το βινύλιο περιλαμβάνει ακόμα μια μουσική συλλογή 27 κομματιών διαφόρων μουσικών ειδών (από Bach, Mozart, Beethoven και Stravinsky μέχρι το γνωστό Johnny B. Goode του Chuck Berry και το Here Comes the Sun των Beatles) και ένα ηχογραφημένο μήνυμα χαιρετισμού σε 55 αρχαίες και σύγχρονες γλώσσες. Τέλος, ίσως το πιο εντυπωσιακό υλικό που συγκαταλέγεται στο κρυπτογραφημένο μήνυμα του δίσκου είναι μια εγγραφή 60 λεπτών, των εγκεφαλικών κυμάτων της Ann Druyan – βραβευμένης συγγραφέως που ειδικεύεται στην επικοινωνία της επιστήμης. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής, η Druyan σκεφτόταν διάφορα θέματα συμπεριλαμβανομένων της ιστορίας της γης και των πολιτισμών, των προβλημάτων που αυτοί αντιμετώπισαν αλλά και το πώς θα αισθανόταν ούσα ερωτευμένη.

Φωτογραφικό υλικό από το δίσκο:

voyager_golden_record_77_supermarket

Μια γυναίκα σε ένα σούπερ μάρκετ.

 voyager_golden_record_11_jupiter

Φωτογραφία του Δία με την αναγεγραμμένη διάμετρο του.

 voyager_golden_record_82_feeding

Φωτογραφία που απεικονίζει ανθρώπους και τον τρόπο που τρώνε.

 voyager_golden_record_110_arecibo

Το παρατηρητήριο Arecibo και αναγραφόμενη η ένδειξη της κλίμακας παρατήρησης του.

 voyager_golden_record_111_systemoftheworld

Φωτογραφία από τη σελίδα 6 από τη Νευτώνεια Φιλοσοφία Naturalis Principia Mathematica τόμος 3, De mundi systemate (Από το σύστημα του κόσμου).

 voyager_golden_record_13_earth

Φωτογραφία της Αιγύπτου, Ερυθράς Θάλασσας, χερσονήσου του Σινά και του Νείλου τραβηγμένη από την τροχιά της Γης με αναγεγραμμένη τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας της Γης.

 

Αυτή λοιπόν η πληθώρα πληροφοριών, που τη στιγμή αυτή ταξιδεύει με προορισμό το άγνωστο, υπολογίζεται να είναι διαθέσιμη στην παγκόσμια αγορά από τον Αύγουστο του 2017, έναντι 98 δολαρίων. Οι τυχεροί που θα την έχουν στην συλλογή τους θα είναι αυτοί που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες την είχαν παραγγείλει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter της δισκογραφικής Ozma Records, αφού η διορία έληξε μόλις στις 20 Οκτωβρίου. Στη συσκευασία που θα διατεθεί θα περιλαμβάνονται τρεις δίσκοι LP από βινύλιο, ένα σκληρόδετο βιβλίο, μια ψηφιακή κάρτα και μια λιθογραφία του διαγράμματος που υπάρχει στο εξωτερικό του αυθεντικού μηνύματος και το οποίο δίνει οδηγίες για το πώς θα γίνει δυνατή η αναπαραγωγή του μηνύματος από τα πιθανά εξωγήινα όντα.

voyager_golden_record_cover_explanation-svg

Πηγές εικόνων : m1.486sx.comwallpapersafari.comwikipedia.org

 

Κάτια Πουλάκη
Κάτια Πουλάκη

Χαλκιδαία φοιτήτρια στο τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, πασχίζει να κατανοήσει τον κόσμο και τα κοινωνικά του πρότυπα. Την συνεπαίρνουν τα ταξίδια , η ζωγραφική , η μουσική, οι ωραίες ταινίες και οι ουσιαστικές, γεμάτες περιεχόμενο, συζητήσεις. Όνειρο της, να γυρίσει τον κόσμο. Αγαπά λίγο περισσότερο τους ανθρώπους με έμπνευση και δημιουργικότητα. That's all.

15000729_1156380497731365_6728429969708325492_o

Κάντε ένα σχόλιο: