_dsc6621-thumb-large

Η οδός Μητροπόλεως είναι το νέο μαύρο!

Μαρίνος Σωτηρόπουλος

Η Ερμού ξεπεράστηκε, και έμεινε μόνο για τα πρωινά στα μαγαζιά και τις βραδινές γυμνασιο-λυκειακές περιπλανήσεις. Η Καραγιώργη Σερβίας -παύλα- Περικλέους -παύλα- όπως αλλιώς μετονομάζεται παρακάτω, ποτέ δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο, πέρα από οδός πρόσβασης σε άλλα σημαντικά μπαρο-στενά, όπως η Θησέως (Drunk Sinatra), η Ρόμβης (Baba au Rum), η Κολοκοτρώνη, η Πλατεία Αγίας Ειρήνης και το στενό που κρύβει το μυστικό Speak Easy (δε σας λέω το όνομά του για να μην χαλάσω το μυστήριο, αλλά είναι εύκολο να το μάθετε). 

Τώρα ήρθε η σειρά της οδού Μητροπόλεως να πρωταγωνιστήσει στο εκ Συντάγματος ορμώμενο αθηναϊκό βράδυ. 

Η Μητροπόλεως καταφέρνει να κρατάει την ατμόσφαιρα της “παλιάς, καλής Αθήνας” για την οποία όλοι μιλάνε, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια άσχημα στοιχεία της την έκαναν όμορφη ή ποια όμορφα στοιχεία της σε κάνουν να τη νιώθεις καθώς περπατάς. Πάντως, κατεβαίνοντας τη Μητροπόλεως νιώθεις αυτό το κάτι, και συναντάς πολλά καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα:

Ένα καινούριο ξενοδοχείο που θα ταίριαζε στον Ηρακλή Πουαρό:

14517463_1659288684361936_7307832768983269170_n

Μόλις άνοιξε το καινούριο ξενοδοχείο Electra Metropolis, που μεταμόρφωσε το παλιό, εγκαταλελειμμένο χρώματος “λασπέ” κτήριο του Υπουργείου Παιδείας -με τις μονάδες κλιματισμού κάτω από κάθε παράθυρο-, σε ένα sleek, Art Deco πεντάστερο ξενοδοχείο. Ανήκει στην ίδια αλυσίδα με το Electra Palace της Θεσσαλονίκης και άλλα ξενοδοχεία στην Αθήνα. Το κτήριο (1959) είναι του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και στο εσωτερικό του με το μαρμάρινο πάτωμα δεσπόζει σαν καταρράκτης το εντυπωσιακό έργο με τα πουλιά του Αλέκου Φασιανού. 216 δωμάτια και σουίτες, μπαρ, εστιατόρια, πισίνα, roof garden: το ξενοδοχείο είναι λίγες μέρες ανοιχτό και δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμο και γεμάτο, αλλά κανείς δεν αμφιβάλει ότι θα ενσωματωθεί ταχύτατα. 

14372275_1654567081500763_6658958332965291406_o

Καλό φαγητό:

Απέναντι ακρβώς από το Electra Metropolis συναντάμε το Ergon, μια δημιουργική σειρά παντοπωλείων-εστιατορίων που έχουν κάνει εμφάνιση από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Σκιάθο, με ελληνικές γεύσεις σε μοντέρνα παρουσίαση. Άλλες επιλογές, εστιατόρια όπως το κομψό Αθηναϊκόν, ο πάντα γεμάτος “Τζίτζικας και Μέρμηγκας” ή τα πιο “fast” The Grecos Project και Meatropoleos.

img_8851

Μία έκπληξη:

Λίγο παρακάτω, συναντάμε την Πλατεία Μητροπόλεως -από εκεί συνεχίζουμε για τα κινηματογραφικά Αναφιώτικα και το Γιασεμί- με τη Μητρόπολη χωρίς σκαλωσιές. Μαύρα μάτια! Έχουν φύγει λοιπόν οι μουσαμάδες και οι σκαλωσιές και επιτέλους η Μητρόπολη της πόλης δεσπόζει στο δρόμο. Και σιγά σιγά θα ξαναπάρει, ελπίζουμε, το ρόλο της ως αστικό ορόσημο. Όπως κοιτάμε τη Notre-Dame στο Παρίσι ή τη Duomo στο Μιλάνο: όχι για λόγους θρησκείας, αλλά γιατί κάθε πόλη έχει την ιστορική της μητρόπολη ενσωματωμένη στην αστική ζωή.

img_8916

Μέχρι να ξαναπάμε, θα υπάρχουν σίγουρα και άλλες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις. Καλή εξερεύνηση!

Πηγή εικόνων: Προσωπικό αρχείο, kathimerini.gr

Μαρίνος Σωτηρόπουλος
Μαρίνος Σωτηρόπουλος

Μεγάλωσε και μένει στην Αθήνα, όπου σπουδάζει Ιατρική. Ασχολείται με τις νευροεπιστήμες, τη jazz μουσική, τη συλλογή του με παλιά τηλέφωνα και μία περίεργη έννοια που ονομάζει “ποιότητα” και περιλαμβάνει ό,τι του αρέσει κατά καιρούς. Ενθουσιάζεται με τους ανθρώπους που επιλέγουν να πρωταγωνιστούν στη ζωή τους. Πιστεύει στο καλό ντύσιμο, γιατί κάθε μέρα συναντάμε τη μοίρα μας, και πρέπει να το κάνουμε ευπρεπώς.

etihad-airways-crew-uniform-11-2_standard-jpg
nostlgia_for_the_light_interim_poster

Κάντε ένα σχόλιο: