etihad-airways-crew-uniform-11-2_standard-jpg

Η μόδα στα …ύψη!

Μαρία Σφήκα

Περιποιημένες, ευγενικές και χαμογελαστές, όπως επιβάλλεται άλλωστε και από την εκπαίδευσή τους. Λογικό, αφού είναι ο καθρέφτης της εταιρείας τους και αποτελούν μια από τις πολλές συνιστώσες που καθορίζουν την κλίμακα της ικανοποίησης ή της δυσαρέσκειας σε μια αεροπορική εταιρία. Ο λόγος λοιπόν, για τις αεροσυνοδούς που κοσμούν με την παρουσία τους αεροπλάνα και αεροδρόμια και τους συναφείς του επαγγέλματος χώρους. Ο σκοπός ωστόσο, του άρθρου μου αποσκοπεί στο να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο της δουλειάς τους: τη στολή.

Δε συνηθίζω να εκθέτω δημόσια τις απόψεις μου πάνω σε θέματα ντυσίματος και στυλ, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση βρίσκω ιδιαίτερα ελκυστική αυτή την πτυχή της μόδας, όπου βλέπει κανείς ότι εδώ πέρα δεν παραλλάσσεται έντονα ο σκοπός του ντυσίματος: να αποδοθεί δηλαδή με τρόπο σεμνό η σοβαρότητα και η κομψότητα που πρέπει να αποπνέει μια γυναίκα αεροσυνοδός χωρίς να παραλείπεται ταυτόχρονα και ο παράγοντας της άνεσης της στολής.

Οι αεροπορικές εταιρίες επενδύουν αρκετά στο σχεδιασμό της στολής και της εικόνας του πληρώματός τους, ειδικότερα τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου τα ταξίδια με αεροπλάνο ήταν δείγμα χλιδής και λιγότερο προσιτά σε σχέση με τώρα. Πόσες φορές άλλωστε δεν είδαμε να εξυμνείται και να προβάλλεται ως ιδεατό το κοινωνικό προφίλ των πιλότων και των αεροσυνοδών μέσα από ταινίες όπως στο “Catch me if you can” με τον Leonardo di Caprio ως πιλότο της Pan Am και στο “View from the top” με την Gwyneth Paltrow ως αεροσυνοδό για λογαριασμό της ίδιας πάλι εταιρείας. Άλλη μια απόδειξη για αυτό αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι στα ένδοξα χρόνια της Ολυμπιακής (Olympic Air) είχαν παρελάσει πλήθος διάσημων σχεδιαστών όπως η Coco Chanel, o Pierre Cardin με τη “διαστημική” στολή του, ο Γιάννης Τσεκλένης, η Σήλια Κριθαριώτη και άλλοι. Σήμερα, που η εταιρεία αποτελεί πλέον θυγατρική της Aegean Airlines, τα σκήπτρα της τελευταίας έχει αναλάβει η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη.

Η στολή της Coco Chanel για την Ολυμπιακή (1966-1968)

 

 

 

 

coco-chanel-olympic

 

coco-chanel-olympic-airways-uniform

 

 

 

 

 

 

 

Ο Pierre Cardin και η στολή της Ολυμπιακής στα trends της εποχής (1969-1971)

pierre-cardin-olympic-airways

 

pierre-cardin-olympic

Τα λόγια είναι περιττά, γι’ αυτό λοιπόν ας δούμε μερικές από τις σημερινές στολές αεροπορικών εταιρειών που προσωπικά βρήκα άκρως ενδιαφέρουσες. Οι απόψεις για το αν είναι ωραίες ή όχι διίστανται, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε στολή κρύβεται και μια φιλοσοφία, την οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας καθώς αξιολογούμε το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

 

1) Aegean Airlines

kokosalaki_1                       1

aegean3

2) Alitalia

new-alitalia-uniforms

 

3) Etihad

etihad-airways-crew-uniform-10_standard-jpg
etihad

 

4) Air France

airfrance

 

5) Virgin America

virgin-america-uniforms-short-sleeve-scarf

virgin_airlines_banana_republic_ad

6) Qantas

qantas-uniform

 

 

7) Emirates Airlines

emirates

emirates-airlines

 

8) Singapore Airlines

singaporeairlines

singapore

 

Πηγές εικόνων: pinterest.gr, protothema.gr, ladylike.gr, onemileatatime.boardingarea.com, thedesignair.net, etihad.com, cntraveler.com, hollywoodreporter.com, australianaviation.com.au, dailymail.co.uk

 

Μαρία Σφήκα
Μαρία Σφήκα

Συνήθως, όταν χρειάζεται να περιγράψω τον εαυτό μου, βρίσκομαι αντιμέτωπη με μια αμηχανία σχετικά με το τι να αναφέρω. Τα βασικά; Απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Λαμίας και φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η καθημερινότητά μου συνήθως αποκτά ενδιαφέρον είτε ακούγοντας πολλή μουσική είτε μαθαίνοντας κάτι καινούριο σε επίπεδο γνώσεων και συμπεριφοράς. Παρόλα αυτά ακόμα και αν εγώ σκεφτώ μια πιθανή σκιαγράφηση του χαρακτήρα μου αυτή θα ήταν ανολοκλήρωτη χωρίς τη ματιά των ανθρώπων που σου βγάζουν τον καλύτερό σου εαυτό. Ίσως αυτοί να εκτιμούν κάποιες πτυχές του χαρακτήρα μου που εγώ να έχω παραλείψει...

theatro
_dsc6621-thumb-large

Κάντε ένα σχόλιο: